Az Atomváros napja

2022.05.22. 20:00

Testvértelepüléseikkel ünnepeltek Pakson

Szombaton zárult a „Város Napja Kulturális Kavalkád" elnevezésű kétnapos programsorozat Pakson, ahova Zenta és Reichertshofen testvérvárosok polgármesterei és a delegációk tagjai is ellátogattak. 

Brunner Mónika

A testvérvárosok küldöttségei együtt vonultak fel a paksiakkal (Fotó: Molnár Gy.)

Ezt az eseményt tényleg nem lehetett kihagyni! Számos program, összetartozás, nagyszerű fellépők, különlegességek jellemezték Paks kétnapos rendezvényét. Több helyszínen zajlottak a programok, az Atom téren, a Csengey Dénes Kulturális Központban, a Gagarin utcában.

Ahogy Én látom lencsén keresztül címmel nyílt kiállítás a paksi fotóművészek, Szép Zsóka, Babai István, Huszár László, Kövi Gergő és Schmidt Ferenc munkáiból. A kiállítást Szántó Zoltán alpolgármester nyitotta meg. Az Atom téren fellépett a PistiEst, a Hesz Ádám Akusztik Weller P. Hannával, a Weisz Brothers és a The Houdinis.

Szombat délelőtt paksi egyesületek vonultak fel a Pollack Mihály utca és az Építők útja sarkától a Band of Streets felvezetésével, majd érkeztek az Atom térre, ahol a Roger Schilling fúvószenekar adott térzenét. Taps kísértetében az Atom téri színpad elé érkezett többek közt a Paksi Harmonikások, a Paksi Tai Ji Quan SE, a Csigabiga Mozgás- és Képességfejlesztő Alapítvány, a Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület, a Paksi Szivárvány Egyesület, az Atomerőmű Sportegyesület (ASE), a CsapAtom Kori Klub. 

Ezután Szabó Péter polgármester beszédében köszöntött mindenkit a most már hagyományosnak mondható Város Napja rendezvényükön. Külön szeretettel üdvözölte a város önkormányzata és minden polgára nevében testvérvárosaik Zenta és Reichertshofen polgármestereit és az onnan érkezett delegációk tagjait.

–  Bár a vírus szinte egészen visszavonult, de életünk mégsem lett könnyebb, hiszen oly sok kihívással szembesülünk mindennap. Ezért is szép és felemelő, hogy amikor beköszönt a tavaszi jó idő, mi, paksiak összejövünk, hogy a minden korosztályt kiszolgáló programok, a közös beszélgetések, vagy éppen a felvonulás által megmutassuk értékeinket, gazdagságunkat, az összetartozás örömét.

Beszédben kitért arra is, hogy ez a nap összegyűjt, erőt és büszkeséget ad, hiszen felvonul számos értékük, mely városuk erejét, gazdagságát, a paksiság lényegét adja. Hozzátette: a város oktatását, sportéletét, kulturális közösségeit, a helyi gasztronómiát és borkultúrát, a civil közösségek sokszínű erejét, és minden paksi polgárt ünnepelnek, aki tudásával, hivatásával, az itt élők mindennapjainak szolgálatával erősíti a város életét és szebbé teszi közösségük arcát.

Michael Franken, Reichertshofen polgármestere lapunknak elmondta, hogy először 2003-ban járt Pakson, a paksiak vendégszeretők, és öröm a számára, hogy összefuthat, beszélgethet a régi barátokkal. 

A szombati napon sem volt eseményekben hiány, például a Paksi Atomerőmű bázisikolája, az Energetikai Technikum és Kollégium (ESZI) a sátrában kísérleteket mutatott be. Kihirdették a halászléfőző verseny eredményét, a Csengey Moziban elkezdődtek a filmvetítések, este fellépett a Csillag Show Tánc Egyesület, a Paks Városi Vegyes Kar, a Tűzvirág Táncegyüttes, a Zombi Time, a Csengey parkoló színpadán pedig a Halott Pénz adott nagysikerű koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában