Hajdan

2022.05.23. 15:30

Több ezer hektáron pusztított a jégverés Tolnában

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Szeri Árpád

Fotó: TN

60 ÉVE „a Duna Tolna megyei szakaszán elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Jelezték, hogy újabb vízszintemelkedés várható, mivel a Duna felső szakaszain nagy esőzések voltak.” 

60 ÉVE Dunaföldvár négy termelőszövetkezete közös társulásban csirkenevelőt épített. A »csirkekombinátban« teljes üzemelés esetén 30 000 csirke nevelődik majd.” 

60 ÉVE elkezdődött a szekszárdi reléállomás megépítése. „Sok száz szekszárdi és környéki televízió-tulajdonos régi vágya még az idén teljesül: jelentősen megjavulnak a vételi lehetőségek.” 

50 ÉVE nagy vihar zúdult a megyére. „A szekszárdi járásban nyolc tsz 3300 hektárján pusztított a jég. Legnagyobb erővel a paksi járásban tombolt a vihar. Itt majdnem hét és fél ezer hektárt ért jégverés.” 

50 ÉVE a BVK szekszárdi üzemének műanyag ajtója a Budapesti Nemzetköz Vásár egyik nagydíjasa lett. „Az ajtónak Portplast a neve. Elvileg minden színben lehet gyártani, tehát a lakások bútorához, berendezéséhez, a falak színéhez is alkalmazkodik.” 

50 ÉVE „a regölyi téesz lótenyészetéből tizenkét paripa távoli útra indult. Az úticél Kairó, a vásárló pedig az ottani tiszti iskola. A drága állatokat a téesz szakemberei kísérik Rijekáig és ott hajózza be azokat a vásárló átvevő bizottsága.” 

35  ÉVE Paksra látogatott a megyénkből elszármazottak Budapesten megalakult baráti köre. „Az erőművel és a Pakssal való ismerkedés olyan vonzó programnak bizonyult, hogy több mint százan eljöttek a Duna-parti városba.” 

35 ÉVE „megmozgatták Bátát azok a rendezvények, amelyekre szombaton került sor a Gyöngyösbokréta mozgalom hatására 1932-ben megalakult első bátai népi együttes emlékére, illetve ennek hagyományaiból merítő, 1947-ben újjáalakult bátai hagyományőrző népi együttes tiszteletére.” 

35 ÉVE Almási Éva és Garas Dezső Nekem a feleségem gyanús című egyórás műsorára még pótszékeket is be kellett tenni Szekszárdon, a Babits Mihály művelődési központ új színháztermébe. 

25 ÉVE a megyeszékhelyen, a régi vármegyeháza dísztermében partnertelepülési együttműködést kötött a kubai Camagüey városa és Szekszárd. 

25 ÉVE „különlegesen szép, nagy értékű, 18–19. századi mórágyi tálakkal és tányé­rokkal gazdagodott a Mórágyi Helytörténeti Gyűjtemény. A Machán István és Nagy László által talált, dr. Szabó Géza és dr. Nagy Janka Teodóra által hitelesített töredékeket a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a debreceni Déri Múzeumban restaurálták.” 

25 ÉVE első ízben rendezték meg a Bogyiszlói Falunapokat. Az eseményen részt vett az erdélyi testvérközség, Csernáton polgármestere, és a németországi Schlietz település küldöttsége is. 

25 ÉVE a Gyermekek Háza adott otthont a Vöröskereszt elsősegélynyújtó versenyének. Hat általános iskolás és négy középiskolás csapat versengett a helyezésekért. Három állomáson kellett az ötfős csapatoknak megfelelni a feladatnak. A hattagú zsűri elnöke dr. Kostyál Artúr mentőorvos volt, de a munkában részt vett Csepeli Attila sminkes is.

Címkék#Hajdan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában