TOHOSZ

2022.05.25. 17:30

Tovább növekedett a horgászok száma Tolnában

A horgászok száma nőtt, a szabálysértési eljárások száma csökkent az előző évben – derült ki a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége Küldött Közgyűlésén, melyet május 20-án tartottak a harci Faluházban.

Steiner V.

Illusztráció: Shutterstock

A közgyűlésen a megyei egyesületek küldöttei mellett részt vett Bokor Károly, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) alelnöke, Spiesz Tamás, a Paksi Vízirendészeti Rendőrőrs őrsparancsnok-helyettese, Dr. Kovács Zoltán nyugalmazott ezredes is.

A közgyűlés alkalmával a 2021. évi beszámolási kötelezettségek mellett a halgazdálkodás, halőrzés, kormorángyérítés, versenysport és utánpótlás-nevelés idei évi – már megvalósítás alatt lévő – tervei kerültek napirendre – tájékoztatott Szakács Szabolcs, a TOHOSZ ügyvezető elnöke.

Mint azt elmondta, a TOHOSZ hasznosításában lévő halgazdálkodási vízterületeken – a Duna 1493-1520 folyamkilométere, a Sárvíz csatorna 0-37 folyamkilométere, a Sió csatorna 0-58 folyamkilométere közötti szakaszán, illetve a Szálkai víztározón, a Koppány csatornán, valamint a Keselyűsi Holt-Sión – a halasítások a 2022-ben jóváhagyott halgazdálkodási terveknek megfelelően zajlanak.

A piaci ponty tavaszra tervezett telepítése halhiány miatt azonban csak részben tudott megvalósulni – tudatta az ügyvezető. Hozzáfűzte, a visszamaradt telepítéseket a nyár folyamán végzik el.

A halőrzés kapcsán arról tájékoztatott, hogy a 2021-as év 81 szabálysértési eljárás megindításával zárult. Az eljárások nagyobb részét – ahogy korábban, úgy tavaly is – orvhalászat, érvényes okmányok nélküli horgászat, illetve a szabályosnál több horgászkészség használata miatt indították meg. Ez egyébként mintegy feleannyi eljárást jelent, mint 2020-ban, amikor 157 szabálysértési eljárás indult.    

A tél folyamán megtartott kormorángyérítéseket vadásztársaságok bevonásával végezték el. Ehhez sikerült egy újabb megállapodást is megkötni, így már nagyobb területen történhet meg a rengeteg halat elfogyasztó kormoránok riasztása. Az előzetesen tervezett megyei horgászversenyek mindegyikét megrendezték és a horgászvizsgáztatásban sem voltak fennakadások. Tavaly is megtartották a megyei ifjúsági horgásztábort, melyen 21 gyermek vett részt.

Összességében elmondható, hogy a koronavírus tavaly – ahogy 2020-ban – sem a gazdálkodás, sem a tevékenységek körben nem okozott kiesést – fogalmazott az ügyvezető. Kiemelte, köszönet illeti meg azokat a horgászokat, akik a vírushelyzetben betartották az ajánlásokat és az eljárásrendet.

Arról is szólt, hogy az előző évben tovább növekedett a horgászok száma Tolnában. A megyében tavaly 11 898-an váltottak felnőtt állami horgászjegyet és fogási naplót, emellett 2 244 db gyermek állami jegyet is kiadtak. Összehasonlításképpen közölte, 2020-ban 11 766 felnőtt és 2232 gyermek állami jegyet adtak ki.

A közgyűlés fénypontja a horgásztársadalom, a tolna megyei versenysport, az utánpótlás nevelés érdekében végzett tevékenységek elismerése volt. A közgyűlésen három egyesület és tizennégy személy vehetett át emlékplakettet.

Emlékplakettet vehetett át:
- Paksi Atomerőmű Horgász Egyesület, a Tolna megyei horgász versenysport érdekében végzett tevékenységért
- Hal-Szálka Horgász Egyesület, a Tolna megyei horgász versenysport érdekében végzett tevékenységért
- Bogyiszló Községi Horgász Egyesület, a Tolna megyei horgász versenysport érdekében végzett tevékenységért
- Szűcs István volt egyesületi elnök, a Tolna megyei horgász versenysport, valamint a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért
- Gász László egyesületi elnök, a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért
- Posztumusz elismerés Bálint Károly egyesületi elnök részére, a Tolna megyei horgász versenysport valamint a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért
- Pegler Andrea TOHOSZ munkatárs, a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetségénél, valamint a tagegyesületek irányába végzett tevékenységért
- Dr. Kovács Zoltán rendőr ezredes, a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért
- Beke Zsolt KDVIZIG szakaszmérnökség vezető, a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért
- Pesti Gyuláné egyesületi elnök, az utánpótlás nevelés, valamint a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért
- Mezősi Ferenc egyesületi elnök, a versenysport, valamint a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért
- Hencz János, a versenysport, valamint az utánpótlás nevelés érdekében végzett tevékenységért
- Temesvári Tamás egyesületi elnök, a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért
- Mészáros B. Zoltán halászati felügyelő, a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért
- Hága József egyesületi elnök, a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért
- Erdélyesi János egyesületi elnök, a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért
- Zsók Antal, a Bonyhádi Dolgozók HE gazdasági vezetője, a horgásztársadalom érdekében végzett tevékenységért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában