Allergia

2022.06.28. 17:15

A rendszeres ellenőrzés visszaszorítja a veszélyt

A parlagfű minden évben emberek ezreinek okoz kellemetlen tüneteket. Mit lehet és mit kell tenni ellenük?

S. B. M.

A parlagfű elleni védekezés a földterület tulajdonosának kötelessége. Többféle módon, például rendszeres kaszálással védekezhetünk ellene (Fotó: Mártonfai D.)

– Jogszabály írja elő a növény irtását – tájékoztatott a megyei kormánymegbízotti kabinet vezetője. Müller Ingrid elmondta, hogy jogszabály írja elő a növény irtását. – A termőföldek használóinak kötelessége megakadályozni az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását és ezt az állapotot fent is kell tartania. Az ellenőrzéseket a külterületen végzik a határszemle ellenőrzésekkel egy időben.

A szakemberek Tolna megyében tavaly több, mint ötvenezer hektárnyi területet ellenőriztek gépkocsival. Ez a megye mezőgazdasági területeinek mindösszesen huszonkét százaléka. Ezenfelül a megye teljes légi felderítése is megtörtént. Az ellenőrzések során a kollégák összesen negyvennyolc fertőzött területről vettek fel jegyzőkönyvet, ezeket továbbították a növény- és talajvédelmi hatóság felé. Az ügyfelek először tájékoztató levelet kapnak, melyben felhívják a figyelmüket, tegyenek eleget a mentesítési kötelezettségüknek. 

A hatóságok mellett az állampolgárok is hatékonyan közreműködnek a szennyezett területek felderítésében. Az eddigi tapasztalatok szerint jelentős mértékben segítették a hatóság munkáját. Amennyiben a földhasználó a felszólítás ellenére sem végzi el a parlagfűvel fertőzött terület megtisztítását, úgy a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya elrendeli az irtást. 

Azokon a területeken, ahol a parlagfű-borítottság meghaladja a harminc százalékot, az illetékes hatóság automatikusan elrendeli a védekezést. Belterületen a hatósági ellenőrzés keretén belül helyszíni szemle megtartására a település jegyzője jogosult. A tavalyi évben megyénkben a parlagfű elleni védekezés kapcsán ötvenöt esetben hozott bírsághatározatot a növényvédelmi hatóság. 

Ezen ügyekben a kiszabott bírság összesen egymillió-hatszázkilencvenhétezer-ötszáz forint volt. A védekezés elrendelése után a felelős személyek általában elvégzik a mentesítést, de bírságot ilyenkor is kapnak, mert az irtás jogszabályi kötelezettség és nem elég a felszólításra végrehajtani. A parlagfű irtása mezőgazdasági területen mechanikai gyomirtással, talajműveléssel, kaszálással, vagy gyomirtó szeres kezeléssel oldható meg. 

Belterületen az ingatlantulajdonosok kötelesek az ingatlanjukon, és az ingatlan előtti területen megoldani a parlagfű-mentesítést! Kaszálás esetén figyelemmel kell kísérni a növényt, hiszen az gyorsan növekszik és az oldalhajtásokból fejlődő virágszárak akár két-három héten belül újra virágozhatnak. Ezért a kaszálás nem elegendő a vegetációs időszakban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában