Kánikula

2022.06.27. 14:05

Embert próbáló idő jön, kiadták hőségriasztást

Hétfőn délután 38 fokot mutatott a hőmérő a megyeszékhely központjában. A gyalogosan közlekedők egy része vizes törülközővel a nyakában próbálja hűteni magát a teendői közepette. Idén ez az első hőséghullám, mely elérte a megyét. A legnehezebb dolguk azoknak van, akik a tűző napon dolgoznak, barackot szednek, zöldmunkáznak a szőlőben vagy aszfaltot javítanak valamelyik útszakaszon.

M. I.

A legnehezebb dolguk azoknak van, akik a tűző napon dolgoznak (Fotó: M. K.)

Eddig kellemes volt a június, hála a Medárdnak, esőből és napsütésből is kijutott nekünk, a hőségnapok pedig eddig elkerültek minket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azonban arra kéri az embereket, hogy hétfőtől senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül. Vagyis életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás, amely hétfő csütörtök éjfélig tart. Ezt akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

Horváth Péterné egy brigáddal dolgozik kint a szabadban, most éppen egy szekszárdi szőlőben zöldmunkáznak. Mint mondta, hozzászoktak már a meleghez, így szinte észre sem veszik azt a pár fokot, mellyel a hőmérséklet magasabb lett, mint a múlt héten volt. Sok vizet isznak, és óránként tizenöt percet pihenhetnek árnyékban, erről a gazda gondoskodik.

A Garay téren automatából vízosztást is szervezett az önkormányzat a hőség napok idején. (M. K.)

Szászi Luca Bátaszéken, a barackosában dolgozik pár emberrel. Beérett a kajszi, szedni kell. A hőség miatt hajnali ötkor kezdik a munkát, addigra már kivilágosodik, és ha szerencséjük van, délelőtt 11 órára be is fejezik a szedést. Szépen le vannak barnulva a napfénytől, látszólag olyanok, mint aki a Balaton mellett nyaralt, mondta mosolyogva.

A megyei kormányhivatal honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a járművezetők vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók se napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Sose hagyjanak gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot.

Dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. A gyerekeket ne vigyék a napra, még a strandon sem, és figyeljenek a sok folyadék fogyasztására.

Varga András, az önkormányzat városigazgatási és rendészeti osztályvezetője elmondta, hétfőtől három helyszínen üzemel pára kapu. (Fotó: M. K.)

Koradélután sajtótájékoztatót tartott Szekszárd város önkormányzatának városigazgatási és rendészeti osztályvezetője, Varga András, aki elmondta, hétfőtől üzemel a pára kapu három helyszínen, a Garay téren, a rendelőintézetnél, illetve a Babits kulturális központ közelében. A Garay téren automatából vízosztást is szervezett az önkormányzat a hőség napok idején. Illetve kilenc ivókút is működik a városban, mondta Varga András. Külön kiemelte, a hajléktalanokra a hőségben jobban odafigyelnek, nehogy kiszáradjanak, vagy hőgutát kapjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában