Két új tolnaikum a listán

2022.06.17. 13:01

Hatalmas érdeklődés övezi a Tolna megyei értékeket bemutató rendezvényt (frissítve!)

Immár nyolcadik alkalommal tartják meg a „Vár a megye” Tolna megyei értékek napja elnevezésű rendezvényt június 17-én, pénteken a Váraljai Parkerdőben.

Farkas Eszter

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke e megnyitón. Fotó: Mártonfai Dénes

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a jelenlévőket, majd Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke tartott megnyitó beszédet.

– Az idén kétnapos rendezvényre invitáltuk az érdeklődőket, ami azt jelenti hogy a mai napon a hagyományos Vár a megye programot tartjuk, a holnapi napon pedig ehhez csatlakozik a Váraljai Kuglóf Fesztivál – mondta el a megyei közgyűlés elnöke, majd hozzátette: – Az Érték díjakkal ismerjük el a közösségek értékgyűjtő munkáját, a Tolnaikumok pedig ezeknek az elismert értékeknek a csúcsán helyezkednek el.

A megnyitót követően Kuti Imréné, a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatója és Sziebert Éva, Váralja polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd kezdetét vette a települések vetélkedője.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2016 óta minden évben kiemeli a megye legrangosabb értékeit, ezeket a hungarikum név mintájára tolnaikummá minősíti. Eddig huszonhárom ilyen kiemelt megyei értékről döntött a bizottság, melyek listája idén két újabb értékkel bővült. Dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke Fehérvári Tamással közösen adta át a Lengyeli Kultúra Régészeti Értéke-díjat Lengyel polgármesterének, Braun Jánosnak. A Mattioni Eszter Művészeti Munkássága-díjat dr. Biró Gyula, Szekszárd aljegyzője vette át.

Kimagasló hagyományőrző, értékfeltáró, értékmentő és népszerűsítő tevékenysége elismeréséül Érték-díjat kapott a Völgységi Értéktár bizottság, mely 2015-ben alakult, tizenhárom településen működik, és jelenleg több mint kilencven érték szerepel jegyzékükben. A díjat Szőts Zoltán, a bizottság elnöke vette át.

A nemzeti értékek megismertetéséért, népszerűsítéséért végzett elkötelezett munkája elismeréséül a dunaföldvári Magyar László Gimnázium szintén Érték-díjjal gazdagodott, mivel diákjai – Czompó Hanna, Ihász Bernadett, Kőszegi-Kövér Anna nyolcadik osztályos tanulók – első helyezést értek el az idei Országos Kárpát-medencei Hungarikum Vetélkedőn. A díjat a diákok felkészítő tanárukkal, Fafkáné Simon Ildikóval közösen vették át.

A rendezvény végén hirdették ki a vetélkedők eredményeit: a legszebb stand címét Kismányok kapta a települések közül, a Minden ízében Tolna megye című főzőversenyt pedig Szekszárd Város Önkormányzata nyerte el gombás vadragujával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában