Önállóság és fegyelem

2022.06.24. 17:30

Honvédelmi „Harcos” táborban ismerkedtek a katonasággal

Különleges tábort szervezett a Magyar Honvédség Sötétvölgyben immáron harmadik alkalommal, tizenöt és tizennyolc év közötti diákok számára.

S. B. M.

Honvédelmi „Harcos” táborban ismerkedtek a katonasággal (Fotó: Makovics)

Az idei tábor már nem hatott újdonságként az érdeklődőknek, ugyanis a meghirdetett keret nagyon hamar betelt. Gyenes Alexandra törzsőrmester adminisztrátor elmondta, hogy a tábort a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj szervezte meg. – A célunk az, hogy olyan elméleti és gyakorlati tudásanyagot adjunk át a táborozóknak, melyeket a hétköznapokban is tudnak hasznosítani a fiatalok. 

Az ötnapos programsorozatban kötött időrend szerint élnek a táborozók. Reggelente tornával kezdtek, majd változatos, érdekes foglalkozásokkal töltötték meg a napot és minden este meghatározott időben fújtak takarodót. Alaki, harcászati, elsősegély, túlélés és önvédelmi ismereteket tanultak itt, de mindemellett volt sorverseny, akadálypálya, számháború és menetgyakorlat is. Nagyon fontos, hogy nem kiképzés zajlik, nem katonának nevelünk a gyerekekből. Azt szeretnénk, ha az ötödik nap végén élményekkel gazdagodva, mosolyogva menjenek haza a gyerekek. 

A táborba az ország különböző pontjairól érkeztek a vállalkozó szellemű tinédzserek, közülük hárman már visszatérők. Jelentkezni interneten lehetett, és igen nagy érdeklődés övezte a programokat, hiszen az online felületen két hét alatt be is telt az összlétszám, ami harminc fő. Sajnos néhányan betegség miatt nem tudtak eljönni, így huszonhat gyermek, három rajra elosztva vett részt a táborban. A nemek aránya a fiúk felé tendál, de akadt öt bátor lány is. 

A gyerekek visszajelzései alapján évről-évre javítanak a tábor programjain. (Fotó: Makovics K.)

Nem volt semmilyen jelentkezési feltétel, csupán a korosztályt kötötték ki. – A helyszín adottságai ráadásul azért is különlegesek, mert itt az erdő közepén a természet veszi körül a gyerekeket, nincs térerő és nincs semmi, ami elterelné a figyelmüket. Egy kicsit talán önállóságra és fegyelemre is tudtuk őket tanítani és érdekes módon az elfoglaltságok miatt nem is hiányzott a résztvevőknek a technológia. Jobban magukra voltak utalva a feladatokkal, ez növelte a kitartásukat és formálta a személyiségüket is. 

A programokért nyolc foglalkozásvezető felelt, valamint három mentor kadét – akik a Szekszárdi Ady Endre Technikum és Kollégium tizedik évfolyamos tanulói – őket a tanulmányi eredményeik alapján hívtunk meg a táborba, hogy rajparancsnoki posztban  mentorálják a résztvevőket. A tábor parancsnoka Jakab Attila százados, a zászlóalj kiképzőszázad századparancsnoka is egyben. A programokról visszacsatolást kérünk a gyerekektől egy kérdőív formájában, ezek az információk és élmények segítik a jövő évi tábor szervezését és így mi is látjuk, mi az ami a legjobban megmozgatja őket – tette hozzá Gyenes Alexandra törzsőrmester.

 A tábor zárása katonás rendben zajlott, a táborparancsnok pedig külön kiemelte a gyerekek hozzáállását, valamint hogy komfortzónájukból kilépve kihozták magukból a maximumot. A zárási ceremónia keretében emlék okleveleket és ajándékokat kaptak a résztvevők, ezen felül két különdíj is gazdára talált. A „Legjobb táborozó” díjat Zsoldos Péter kapta példaértékű kitartásáért. A foglalkozásvezetők nem a teljesítményt, sokkal inkább az állhatatosságot értékelték. A „Különdíj a legakaraterősebb lánynak” címet pedig Magyar Brigitta érdemelte ki. Mindketten egy igazi katonai barett sapkát kaptak emlékül. 

A ceremónia a Honvédelmi tábori lobogó levonásával zárult, melyet a Szózat dallamai kísértek trombitán. Hadra Benedek a Baranya megyei Beremendről érkezett. A tábor zárása után elmondta, mindig is érdekelték a katonai dolgok, ezért örömmel jött el, hogy kipróbálja magát, lássa a saját fizikai határait.– Az öt nap alatt voltak nehezebb feladatok, amelyeket utólag az ember másképp lát, mit lehetett volna jobban csinálni. A kedvencem a menetgyakorlat és az akadályverseny volt, ahol a csapattal elsők lettünk.

 

Varga Benjamin Mélykútról, Bács-Kiskun megyéből érkezett, idén már másodjára vett részt a táborban, így amint tudott, azonnal jelentkezett. – Az én kedvencem az éjszakai őrszolgálat volt, minden éjszaka váltották egymást a rajok, kivéve az utolsó éjszakát, amikor mindenki védte a tábor területét. Az elöljárók és a kadétok előszeretettel foglalták el a körzetet. Remélem, jövőre még jobb leszek, hiszen ha el tudok jönni, kétszeres tapasztalattal segíthetem majd a csapatomat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában