Gyöngyösbokréta népművészeti bemutató

2022.06.06. 15:15

Kilencven plusz egy éves lett a Bogár István Hagyományőrző Egyesület

Megalakulásának kilencvenegyedik évfordulóját ünnepelte június 4-én, szombaton a Bogár István Hagyományőrző Egyesület.

F. E. B.

Fülöp János polgármester emlékezett vissza köszöntőjében az egyesület életének főbb állomásaira (A szerző fotója)

Az ünnepi műsort koszorúzással és megemlékezéssel kezdték a Szekszárdi Alsóvárosi Temetőben Szilágyi Béla az őcsényi Gyöngyösbokréta megalapítójának sírjánál, ahol Csapai János, néprajzos muzeológus emlékezett meg a tánctársulat alapítójáról. Délután az Őcsényi Református Templomban tartottak Istentiszteletet, amit egy karikázó követett a régi sárközi szokások szerint, mondta el Scultéty Erzsébet az egyesület elnöke.

Az ünnepi műsoron Fülöp János, Őcsény polgármestere mondta el köszöntőjét, melyben az egyesület életének legfontosabb állomásairól emlékezett meg. Végre méltó módon ünnepelhette meg az egyesület megalakulásának jubielumi évfordulóját is, ugyanis sajnos a tavalyi évben a világjárvány miatt el kellett halasztani az ünneplést, emelte ki Fülöp János.

A falu polgármestere elmondta a Bogár István Hagyományőrző Egyesület 1931-ben alakult, azóta több évtizedes többé-kevésbé összefüggő múltra tekint vissza. 1993-ban vált egyesületté, majd 1998-ban felvette a faluban született hagyományokat őrző, továbbadó Bogár István néptanító nevét. Az egyesület fő célja a Sárközi hagyományok továbbéltetése, megőrzése és ápolása, ezek adnak témát az egyesület táncaihoz.

A Gyöngyösbokréta népművészeti bemutatók hagyományanyaga rendkívül gazdag és a magyar néptánchagyomány jelentős részéről áttekintést adhat. Gyöngyösbokréta néven azt a rendszeresen visszatérő színházi látványosságot ismerjük, amely parasztcsoportok tánc, ének és játékbemutatóiból állt Budapesten 1931-től 1944-ig, minden év augusztus 20-a táján. 

A néptáncon, népzenén és a színpadi bemutatókon keresztül egy sajátos kulturális mozgalom bontakozott ki. Hatása a hagyományőrzés szempontjából is jelentős, de abban is, hogy a magyar parasztság körében kulturális területen addig egyedülállóan nagyszámú tömeget mozgatott meg. Nevezhetjük ezt a kulturális mozgalmat a kialakulóban lévő magyar néptáncmozgalom egyik legfontosabb szakaszának is – mondta el Fülöp János.

Az első „Gyöngyösbokréta” bemutató 1931. augusztusában volt, Budapest székesfőváros anyagi támogatásával. Paulini Béla rendezésében néhány parasztcsoport eredeti néptáncokat táncolt a Városi Színházban. A különböző vidékről érkezett csoportokat ugyancsak Paulini szervezte meg. Ettől az időponttól kezdve beszélünk Gyöngyösbokréta bemutatókról, bokrétás falvakról, csoportokról. A rendezvényen Szabadi Mihály, az egyesület művészeti vezetője is közreműködött.

Rendszeresen lépnek fel külföldön

Az őcsényi tánccsoport az elmúlt hetven év alatt számos fellépésen, megmérettetésen vett részt. Az 1980-as évektől rendszeres résztvevője a szakma által szervezett „minősítő” fesztiváloknak, így többek között bronz, ezüst, arany, majd később minősült fokozattal rendelkezik, illetve tagjai között Fülöp Ferenc díjas táncosok is vannak.

Rendszeresen eleget tesz külföldi meghívásoknak is. Jártak már Németországban, Szicíliában, Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Horvátországban.
Fontosak a partnerkapcsolatok is. Ezek: Gombos (Szerbia és Montenegro) és Gyergyószárhegy (Románia) testvértelepülések, valamint régi barátság fűzi a németországi Halsdorf csoportjához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában