Strandok

2022.06.11. 07:00

Kiváló minőségű víz várja a fürdőzőket Domboriban és Szálkán

Ugyan az utóbbi napokban jelentősen sok csapadék esett, hamarosan újra visszatér a harminc fok feletti kánikula. Szerencsére a megyében több szabadstrand is működik, ahol a fürdőzők kedvükre frissíthetik fel magukat a hűs vízben.

Farkas Eszter

Fadd-Domborit tavaly, a csúcsszezonban nemcsak hétvégente keresték fel sokan, hiszen jól esett csobbani a holtág hűs vizében. Fotó: Kiss Albert

Az utóbbi években fellendült a turizmus a Fadd-Dombori strandon, ami részben a Tolnát és Domborit összekötő kerékpárútnak is köszönhető. A víz minősége kiváló, azonban egyelőre problémás a víz mennyisége, ugyanis igen alacsony a vízszint. Abban bízunk, hogy a mostani csapadékmennyiség után ez emelkedni fog. Több lehetőség is van a víz pótlására, ami azért is fontos, mert nyáron a nagy melegekben a párolgás napi egy centimétert is jelenthet – tájékoztatta portálunkat Wusching Gábor, a településrész üzemeltetéséért felelős cég vezetője. Hozzátette: az idegenforgalom mérhetően nőtt, ami nem csoda, hiszen ingyenesek a strandok, sok rendezvényt szerveznek és széles a szolgáltatások köre. 

A higiéniára is odafigyelnek, az utóbbi években felújított vizesblokkokat folyamatosan takarítják. Lehetőség van vízibiciklik, kajakok, SUP-ok bérlésére is. A Vitál Sport és Szabadidő Egyesület létrehozott a rendezvényterületen egy dupla strandröplabdapályát, ami bajnokságok rendezésére is alkalmas. Használata ingyenes, előzetes egyeztetés után. 

A kikapcsolódásra vágyóknak szintén tökéletes helyszínt jelent a Szálkai víztározó. Nemcsak strandolásra nyújt kiváló lehetőséget, de a horgászat szerelmesei számára is remek választás lehet. A strand továbbra is reggel nyolc órától este nyolc óráig tart nyitva. A belépőjegyárak minimálisan emelkedtek, de hat éves korig továbbra is ingyenes a belépés. 

A vízminősége már hosszú évek óta kiváló minősítésű az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat mérései alapján. A víz mélysége nyolcvan centimétertől két méter mélységig változik, amit bólyák jelölnek természetesen – mondta el Pálfi János, polgármester. 

Itt is egyre több a szolgáltatás. A vízi sportok kedvelőinek lehetősége van SUP, kajak, vízibicikli és csónak bérlésére is. 

Tolna megyében idén is változatlanul két víztesten – a Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán a víztározó tóban – találhatók kijelölt természetes fürdőhelyek. Az első mintavételek május 31-én megtörténtek, a vizek minősége kiváló, Tolna megye kijelölt természetes fürdőhelyei fürdésre alkalmasak – írja a www.kormanyhivatal.hu oldal. 

Sok strand található megyénkben a Duna partján is, de ezeket kezdő úszóknak és kisgyerekes családoknak egyáltalán nem ajánlják. A víz gyorsan mélyül, a sodrás nagyon erős és sokszor örvények alakulnak ki a folyóban, ez pedig veszélyes még a tapasztaltabb úszók számára is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában