Turizmus

2022.06.06. 18:10

Lépcsőzetesen vezetik be az új rendszert

Egy törvénymódosítás értelmében a jövőben az összes hazai szálláshelynek kategóriától függetlenül kötelező magát minősíttetni – jelezte Kilián Máté, Szekszárd Polgármesteri Hivatalának kommunikációs referense, aki a szálláshely-szolgáltatók idei évi kötelezettségeiről tartott tájékoztatást pénteken.

G. R.

Kilián Máté beszélt a szabályokról (Fotó: Makovics)

 – Ez azt jelenti, hogy ha valaki magánszálláshelyként a saját lakását adja ki, ezt ugyanúgy neki is meg kell tennie. Akik 2022 januárja óta kezdtek szállásadói tevékenységbe, ők eleve így kapták meg az engedélyt, a jegyzői eljárást megelőzte a minősíttetés elvégzése. Akik viszont régebb óta üzemelnek, rájuk kategóriánként lépcsőzetesen vonatkoznak a határidők – hangsúlyozta a referens. 

A szállodák és panziók esetében már 2021. december 31-ig be kellett adni a jelentkezést a minősítésre a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft.-hez. A kempingek, az üdülőháztelepek és a közösségi szálláshelyek most június 30-ig igényelhetik meg a szálláshely minősítést. A legkisebbek, az egyéb szálláshelyek és a magánszálláshelyek esetében a határidő 2023. január 1-je. 

A tájékoztató szerint a minősítés díját hamarosan miniszteri rendelet szabályozza majd, amelyet a jelenleg is érvényben lévő gyakorlat figyelembevételével alakítanak ki a szálláshely típusától, méretétől, kategóriájától függően. A minősítés három évre vonatkozik, az első kötelező kvalifikáció díját a magyar állam minden szálláshely esetében átvállalja. 

Amint a minősítettek megkapják a tanúsítványt, el kell juttatniuk azt a jegyzőhöz – figyelmeztetett Kilián Máté. Mint megtudtuk, bár a kormányrendelet szerint a minősítés kötelező, egyelőre a szekszárdi és környékbeli szállodák és panziók csekély része esett át a procedúrán. Az önkormányzat referense szerint jelenleg nincsenek szankciók ez ügyben, a hivatal igyekszik segítőkészen hozzáállni a helyzethez. 

A tájékoztatásból kiderült, Szekszárdon összesen 90 szálláshely-szolgáltató van bejegyezve, a város ebből befolyó adóbevétele, vagyis az idegenforgalmi adó a pandémia előtti 2019-es évben összesen 12 millió forint volt, az idei évre a város jó esetben tízmilliós adóbevétellel számolhat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában