Energiaellátás

2022.06.30. 16:35

Átadták a 2,2 milliárdból létesített transzfomátorállomást Mözsnél

A legmodernebb okoseszközökkel is ellátták azt a transzfomátorállomást, amely Tolna és Szekszárd térségében mintegy 30 ezer lakossági fogyasztó és számos ipari üzem a korábbinál biztonságosabb áramellátását szolgálja.

Steinbach Zsolt

Fotó: Makovics Kornél

Az E.ON Hungária Csoport beruházásában elkészült alállomás és a hozzá kapcsolódó 132 kilovoltos távvezeték kiépítése mintegy 2,2 milliárd forintba került. A költségekből közel egymilliárd forintot az Európai Unió és a magyar állam támogatása fedez. 

A Mözs határában, a palánki út mellett átadott létesítmény az elmúlt évtized legnagyobb zöldmezős áramhálózati beruházása. A mintegy 8000 négyzetméter alapterületű alállomás létrehozásának több célja is volt. Az egyik, hogy az utóbbi időben erőteljesen megnövekedett lakossági és céges elektromos energia igényeket ki lehessen elégíteni. Fontos szempont, hogy az ötven éve épült szekszárdi alállomást kisegítő új létesítmény jelentősen emeli az áramellátás biztonságát.

Lényeges az is, hogy az utóbbi időben egyre több a megújuló energián alapuló, főként háztartási kiserőmű (napelem), amely erőforrások a hálózatba történő csatlakoztatását is lehetővé teszi a fejlesztés. És az sem elhanyagolható körülmény, hogy a beruházás során környezetvédelmi és madárvédelmi szempontokat is figyelembe vettek. 

Az átadón Béres József, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese többek között azt mondta: büszkék erre a mérföldkőnek tekinthető fejlesztésre, ami az ellátásbiztonság növelése, a kapacitásbővítés lehetősége mellett az úgynevezett zöldenergia átmenetet is biztosítja. Dr. Alföldy-Boruss Márk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára üdvözölte, hogy a beruházás során sok új, innovatív megoldást alkalmaztak, ezáltal a hálózati elemek a klímaváltozás negatív hatásait, például a hőséget is jobban elviselik. 

Mint mondta, ez a projekt egy nagyszabású beruházási csomag része, a közeli jövőben számos hasonló fejlesztésre lesz szükség. Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere kiemelte, hogy ez a beruházás növeli a környék lakosságának komfortját és biztosítja a térség cégeinek fejlődését, azaz nagyon hasznos az itt élők számára, amiért köszönet és gratuláció jár a beruházás létrehozóinak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában