Az állatorvos válaszol

2022.06.24. 15:30

Melyek a nyári ekcémák veszélyei?

A meleg időjárás kedvez a bolhák elszaporodásának, az eső után a szúnyogok is tömegesen megjelennek, vagyis veszélyesebbekké válnak a kutyák, macskák bőrét irritálni képes rovarok.

B. M.

Az arra hajlamos állatokon ilyenkor változatos helyeken, különböző méretű és megjelenésű bőrkiütések, ekcémák jelenhetnek meg, amelyek legtöbbször nagyon viszketnek, akár nagy fájdalommal is járnak, vagy felülfertőzés miatt bőrgyulladás is kialakulhat – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc.

A szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa hozzátette, a bolhák és a szúnyogok a csípés által lokális irritációt okoznak, a bolhák pedig, mivel a nyáluk az állat vérébe kerül, általános allergiás tüneteket is okozhatnak, amit az is jelez, hogy nem csak a csípés helyén jelenik meg a viszketés, hanem az állat mindenütt gyakran vakarózik, egyes helyeken pedig később sebesre vakarja, rágja a bőrét. A lecsupaszodott, nedvező területek a szúnyogok számára is könnyebben elérhetők, így a helyzet egyre súlyosbodik.

Mivel az elváltozások kezdetben a szőr miatt nem láthatóak, a gazda egyszer csak azt veszi észre, hogy az állaton „hirtelen” egy kisebb-nagyobb méretű nedvező folt jelenik meg, amit a kutya intenzíven nyal, néha szinte a húsig kirág, olyan erős a viszketés. Ez a tünet súlyosbodhat és nyilvánvalóvá válhat például egy fürdés, úszás után, amikor a felpuhult bőrön a betegség könnyebben megnyilvánul és gyorsabban is terjed. 

A probléma sürgős állatorvosi ellátást igényel, és minél előbb el kell kezdeni a külső élősködök elleni védekezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában