Még egy hétig jelentkezhetnek a települések a környezetszépítő versenyre

2022.06.11. 11:30

Mindig van Tolna megyei nyertes

Idén 29. alkalommal rendezik meg a Virágos Magyarország versenyt, amelyre hó közepéig még jelentkezhetnek az önkormányzatok. A szakmai elismerések mellett ezúttal is értékes nyereményekért versengenek a települések virágos parkjai, zöldellő közterületei.

Gazsó Rita

Ilyen szépek voltak a virágok tavasszal Pakson. Jó eséllyel pályázhat a város (Fotó: M. Gy.)

Az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyének szervezőbizottsága idén az eredeti szellemiségéhez visszatérve ismét öt települési kategóriában – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig – várják a pályázatokat, melyeket személyes látogatás során értékel a szakmai zsűri. 

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig adhatják be pályázataikat a települési önkormányzatok. A megmérettetés győztesei között idén több mint tízmillió forint értékben osztanak ki kertészeti utalványokat, emellett a szervezőbizottsági tagokat delegáló szervezetek díjai, a minisztériumi elismerések és a szponzori díjak is gazdát keresnek. 

Az idei versengésben a pályázóknak a kategóriák rugalmas kialakítása mellett az is könnyebbséget jelent, hogy nemcsak teljes településképpel szállhatnak versenybe, hanem tematikus díjat érnek a megvalósult zöldfelület-fejlesztési projektek, a környezeti nevelési vagy partnerségi programok is. Dr. Nagy Ildikó Réka, a verseny nemzeti koordinátora szerint ebben a versenyben mindenki nyertes. 

A helyszínre érkező szakembercsapat ugyanis segít feltárni a település rejtett értékeit és segítő javaslatot tesz azok fenntartható hasznosítására. – Szeretnénk megmutatni a zöld főtereket, a virágos utcákat, a legszebb fasorokat, az óvoda- és iskola kerteket, a közösségi településszépítő programokat, valamint a legszebb tanösvényeket az egész ország nyilvánosságának – tette hozzá. 

A programra tehát még néhány napig várják a Tolna megyei települések jelentkezését is, hiszen minden évben akad nyertes közülük. Tavaly a Város és Faluvédők Országos Szövetségének díját Györe, azt megelőzőleg a Virágos Önkormányzatért díjat Paks, a Területi Arany Rózsa díjat pedig Szekszárd nyerte. 

Jó eséllyel indulhat Tamási is, amely saját virágosítási programot hirdetett „Tiszta Porta Virágos Kert” címmel, amelyben automatikusan minden családi ház, társasház, lakásszövetkezet és sorház részt vesz, arra külön jelentkezni nem kell. Az önkormányzat a programért felelős bizottságot állított fel, melynek tagjai május 15. és július 15. közötti időszakban bejárják a város valamennyi utcáját egységes elvek alapján pontozzák és választják ki az elismerésre érdemes portákat. 

A zsűrizés minden esetben az ingatlan előtti közterületről történik – olvasható a település által kiírt felhívásban. Azok az ingatlantulajdonosok, akiket a bizottság arra érdemesnek talál, „Tiszta Porta Virágos Kert” feliratú emléklapot vehetnek át. A program lezárása és az elismerések, díjak átadása szeptemberben történik. 

A résztvevőket családi ház, társasház, lakásszövetkezet, sorház kategóriában értékelik. Azokat az ingatlantulajdonosokat, akiknek a portája különösen igényesen gondozott a bizottság külön díjazza a fenti kategóriák szerint. Az első helyezett kategóriánként 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt, a második 25 ezer, a harmadik 20, a negyedik 15, az ötödik tízezer, a 6. ötezer forint értékű vásárlási utalvánnyal gazdagodik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában