Alapkőletétel

2022.06.21. 17:30

Modern egyházi oktatási központ a város szívében

Tavasz óta folynak a paksi katolikus általános iskola és gimnázium bővítésének munkálatai a Templom téren, amelynek a napokban történt meg az ünnepélyes alapkő letétele. A fejlesztés jelenlegi szakaszáról és a további feladatokról kérdeztük Koósz Rolandot, az intézmény igazgatóját.

G. R.

Mintegy hatszáz kisgyermeknek, fiatalnak kínálnak jövőképet (Fotó: M. Gy.)

Miként korábban hírül adtuk, június 10-én letették a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium új épületének alapkövét. Az ünnepélyes eseményen jelen voltak az intézmény tanárai, diákjai mellett Süli János államtitkár, Felföldi László pécsi megyéspüspök, Kutas Attila, a paksi római katolikus egyházközség plébánosa, valamint Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere.

– Azért is fontos számunkra ez a beruházás, mert a korábbi általános iskola és gimnázium mellett 2019 óta óvoda is működik az intézményünkben, amelynek megnyitása óta tovább tagolódott az iskola: jelenleg három telephelyen tanítunk, amelyből kettő bérlemény, egy pedig saját tulajdonú épület. 

A bővítés előkészületei már 2017 óta zajlanak, ennek részeként a Pécsi egyházmegye területet vásárolt az önkormányzattól Paks belvárosában az intézmény számára azzal a céllal, hogy kialakuljon az a telekméret, amelyen az új iskolakomplexumot ki tudjuk alakítani. Ezzel megszűnnének a külsős telephelyeink – tájékoztatta lapunkat Koósz Roland igazgató. 

A fejlesztések első ütemében a Templom téren új, háromszintes, héttantermes épületet emelnek, kormányzati és egyházmegyei támogatásból, mintegy egymilliárd forintból, az alsó tagozatosok számára. A részletekről megtudtuk, a földszinten egy ebédlőt alakítanak ki a Gazdag Erzsi Általános Iskola diákjai számára, amely a korábban az önkormányzattól megvásárolt épületben működött, emellett itt egy könyvtárhelyiség és vizesblokkok is helyet kapnak.

 Az emeleti részeken lesznek majd a tantermek. Az igazgató szerint a munkák remélhetően jövő február vége felé befejeződhetnek, ezzel az első évfolyamtól a 8. osztályig az általános iskolások egy helyre kerülnek. Mint megtudtuk, jelenleg a régi zárda épületében is folynak a fejlesztések a nyáron: leszigetelik az épületet, korszerűsítik a fűtést, felújítják a mosdókat, a folyósó padlóját, és minden tanteremben kiépítik a wifit.

Az intézményvezető beszámolt arról is, hogy a tervezett második ütem tervei, építési engedélyei már rendelkezésükre állnak. A jelenlegi gazdasági helyzet okoz némi bizonytalanságot, de akár már jövő tavasszal folytatódhat a munka, amellyel egy grandiózusabb fejlesztés történne: többféle nyelvi-, fizika, rajz-, technika szaktantermet, biológia- és kémia labort alakítanának ki. 

Itt kaphatnak helyet a gimnáziumi osztályok termei, egy kápolna és egy 740 négyzetméter küzdőfelülettel megépülő tornacsarnok, négy öltözővel és egyéb kiszolgálóhelyiségekkel. Mint mondta, a források biztosításáról korábban egy kormányhatározat született, az első ütemhez hasonlóan megvan a támogatásra a kormányzati szándék. 

Az intézményvezető úgy fogalmazott, ezzel egy egyedülálló szellemi-lelki sziget alakulna ki Pakson, a katolikus, a református és néhány száz méterre az evangélikus templom ölelésében egy modern egyházi oktatási központ jönne létre. Hozzátette, ez elmúlt esztendőkben jelentősen megnőtt az érdeklődés az intézmény iránt: szinte pontosan százzal több diákjuk van, mint korábban. Jelenleg mintegy hatszázan járnak az óvodába, általános iskolába és gimnáziumba összesen, ennyi gyermeknek és fiatalnak kínálnak jövőképet – mondta Koósz Roland.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában