Különösen a melegfrontok viselik meg az idősek vagy az akut betegek szervezetét

2022.06.01. 16:20

Nehéz napokat élnek át az erre érzékenyek

A szokásosnál lényegesen ingadozóbb hőmérséklet jellemzi az utóbbi heteket. Egy-két nap alatt lett hűvöskés, kabátos kora tavaszból forró kánikula, de ennek a fordítottja is megtörtént az elmúlt napokban.

Gazsó Rita

Dr. Schranz Róbert (Fotó: M. D.)

Fotó: Martonfai Dénes

Mindez a szokásosnál jobban megviseli a szervezetet, kortól függetlenül sok a panasz ilyenkor – tudtuk meg dr. Schranz Róbert háziorvostól. Ma már közismert az időjárási frontok emberi szervezetre gyakorolt hatása, ami nem csak a hőmérséklet, a légnyomás és páratartalom változásaival, hanem a meteorológiai folyamatokkal kapcsolatos rövid elektromágneses impulzusokkal is összefüggésben van. 

Vannak emberek, akik jobban megérzik az időjárás-változást, és vannak, akik kifejezetten érzékenyek, fennálló betegségükkel kapcsolatos panaszaik, fájdalmaik fokozódhatnak, akad, akire pedig komoly veszélyt jelent a hirtelen hőmérséklet-ingadozás. – Egyesek a hideg, míg mások a meleg frontra érzékenyebbek, persze akad, aki egyikre sem – mondta a szekszárdi orvos. Szerinte akinek alapbetegsége van, így például cukorbeteg, keringési problémái vannak és ráadásul frontérzékeny, ott komoly panaszok, szédülés, gyengeség, hőhullámok, adott esetben vérnyomásmozgás, akár fel-, akár lefelé is jelentkezhetnek. 

Szélsőséges esetben akár kórházba is kerülhet a beteg. – Ilyenkor figyeljünk jobban magunkra. Aki hajlamosabb arra, hogy front esetén ugrásszerűen megnő a vérnyomása, ellenőrizze naponta többször. Ha túl magas, és gyógyszert szed, előzetes orvosi konzultációt követően érdemes kicsit több vérnyomáscsökkentő gyógyszert beszednie, ha túl alacsony, akkor csökkentsük az adagot – javasolja dr. Schranz Róbert. 

Ha egyedül nem sikerül korrigálni, szólni kell a háziorvosnak, hétvégén az ügyeletesnek, nagy baj esetén pedig a mentőszolgálatot kell értesíteni, akik kórházba szállíthatják az illetőt. Előfordulhat olyan is, hogy valaki nem frontérzékeny, de egy adott helyzetben, stressz hatására például olyan tüneteket tapasztalhat, amelyet egyébként nem. Ha a melegből a hűvösebb irányba halad a hőmérséklet, általában a szervezet számára előnyösebb hatást jelent. 

– Ha melegfront közelít, különösen az idősebb korosztálynál fontos figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be a szervezetbe, a hőség idején kerüljük a direkt napsugárzást, ha lehet, hűvös helyen tartózkodjunk, próbáljuk megelőzni a testünk felhevülését, ha van, mértékkel, de használjunk klímát – ajánlja az orvos. Frontváltozások esetén gyakoribbak a hirtelen halálesetek. 

Annyit tehetünk, hogy szűrővizsgálatokkal igyekszünk megelőzni a tragédiát: gyanú esetén laborvizsgálattal, kardiológussal, ideggyógyásszal próbáljuk felderíttetni alapbetegségünket, amelyhez a háziorvostól kell beutalót kérni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában