A vásárlók kezdik elfogadni az új szabályokat

2022.06.02. 20:00

Nincsenek ellátási problémák, rend van a benzinkutakon

Sem országosan, sem megyénkben nem vezetett tömeges bezárásokhoz, sem üzemanyaghiányhoz a bevezetett változtatás, amely a magyar gépkocsikra korlátozta a kedvezőbb hatósági üzemanyagár-szabást.

G. R.

Nincsenek ellátási problémák, rend van a benzinkutakon (M. K.)

Múlt péntektől lépett életbe az új kormányrendelet, azóta csak a magyar rendszámmal rendelkező autósok tankolhatnak itthon hatósági áron. Hétvégén futótűzként terjedt a hír, hogy benzinkutak tucatjai nem nyitnak ki hétfőn. Ekkor járt le ugyanis a türelmi idő arra, hogy kialakítsák a kétféle üzemanyagáron való kiszolgálás, számlázás technikai feltételeit. A bezárások hírét több kúthálózat is cáfolta. 

– Az OMV a hatályos kormányrendeletnek megfelelően járt el: a megadott rövid határ­időn belül sikerült az informatikai és pénztárgéprendszert átállítani, így múlt péntek este óta minden töltőállomás az új rendeletnek megfelelően üzemel. Minden OMV töltőállomás nyitva van Tolna megyében is, jelenleg nincsenek ellátási problémák a kutakon – jelezte lapunknak a társaság. 

– Ellentétben a sajtóban megjelent hírekkel, a Shell Hungary Zrt. egyetlen töltőállomását sem zárta be az elmúlt napokban, minden állomás a szokásos nyitvatartási rendje szerint üzemel és mind magyar, mind külföldi ügyfeleit kiszolgálja – írta közleményében a vállalat. Elismerték viszont, hogy néhány egységnél átmenetileg hiánycikk lehet az üzemanyag, a magyar piacon elérhető véges kapacitások miatt. 

 Sem tömeges bezárásokhoz, sem üzemanyaghiányhoz nem vezetett a változtatás (Fotó: M. K.)

Megkérdeztünk egy Tolnán található kutat, a tulajdonos azt mondta, komolyabb fennakadást nem okozott a változás, nem voltak üzemanyag-ellátási gondjaik, kritikus vevőik sem, igaz elhelyezkedésüknél fogva itt nem jellemzőek a külföldi látogatók. Náluk mindenki elfogadja, hogy a forgalmit be kell mutatni tankoláskor. 

A technikai változásokkal sem volt gondjuk, informatikus kollégájuk gyorsan megoldotta az átállást. A hatósági árral kapcsolatos problémát náluk inkább az jelenti, hogy bár a kedvezőbb, 480 forintos literenkénti áron kapják az üzemanyagot, őket terheli a fuvar költsége, amely havi 6–700 ezer forintos pluszköltséggel jár. Ennek ellenére megértve a helyzetet, a végsőkig próbálnak kitartani.

Megszokható a forgalmi felmutatása

Szekszárdi olvasónk, aki az új rendszer bevezetését követő egyik nap tankolt, először meglepődött, hogy elkérték a forgalmiját. Szerinte megszokás kérdése, de nem fog gondot jelenteni, különösen ha ez az ára, hogy olcsóbban kapjuk a benzint. – Ezt a kis kellemetlenséget le lehet viselni – vélekedett. 

Megszokható a forgalmi felmutatása (Fotó: Makovics)

Egy másik olvasónk egy kisebb, magán-töltőállomásnál tankol, a változtatások óta talán kicsit nagyobb forgalmat tapasztalt a kúton. Mivel a töltők számlálója a megemelt forgalmi árat mutatja és a csökkentett hatósági összeget csak a forgalmi engedély bemutatása után vehetjük igénybe, a vásárlók tankolásának megkönnyítésére a töltőállomásokon kihelyeztek egy árlistát, amelyből látszik, hogy ha a megszokott összegért szeretnénk tankolni, hány liter üzemanyagot kell a gépkocsiba töltenünk. 

Egyik kútnál találkoztunk olyannal is, aki elfelejtette bevinni az autóból a forgalmiját, így nem kapott kedvezményt, de legyintett, és inkább kifizette a magasabb árat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában