RÉV Központ

2022.06.28. 14:00

Óvjuk egészségünket mind fizikai, mind mentális területen

Sosem lehet elég korán kezdeni – ez a kijelentés az egészségmegőrzésre is igaz. A RÉV munkatársai ezért gazdag és informatív bemutató napot szerveztek.

S. B. M.

Óvjuk egészségünket mind fizikai, mind mentális területen (Fotó: M. K.)

Kálóczi Andrea, a RÉV Szolgálat Intézményvezetője elmondta, a rendezvény elsődleges feladata a droghasználatra és az abból fakadó függőségre való figyelem felhívás, valamint a jelen lévő szervezetek és szakemberek informálása egymás munkájáról. Tisztábban látják így, ki miben, hogyan tud segíteni az arra rászorulóknak és milyen eszközeik vannak a függőségek kialakulásának megelőzésében. 

Ennek fényében bemutatkozott az Egészség Fejlesztési Iroda (EFI), a Szekszárdi E-Sport Egyesület, a Humán Szolgáltató Központ, a Tolna Megyei Balassa János Kórház Pszichiátriai Osztálya, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya is. A különböző szervezetek standokkal, bemutatkozó anyagokkal és eszközökkel várták az érdeklődőket. 

Az EFI munkatársa, Portheiserné Szabó Ildikó, aki mentálhigiénés szakember is, vérnyomás, vércukor és véroxigén méréssel várta az érdeklődőket, valamint a dohányosok szénmonoxid kilégzését is ellenőrizni lehetett egy speciális eszközzel. Itt különböző szimulációs szemüvegeket keresztül tapasztalhatták meg az érdeklődők, milyen szemmel látja a világot az erősen ittas, vagy éppen marihuánát fogyasztott, módosult tudatállapotban lévő ember. 

A Humánszolgáltató Központ képviseletében Tolácziné Varga Zsuzsanna Intézményvezető és Szabó Alíz Intézményvezető-helyettes a mentális egészség megőrzése kapcsán praktikus tanácsokkal, ötletekkel látták el az érdeklődőket. Dr. Kertész Ágnes, a Pszichiátriai Osztály osztályvezető főorvosa két kiscsoportos, tematikus foglalkozást tartott, melyre előzetesen regisztrációval lehetett jelentkezni. Az öt fős csoportok a tudatos jelenlét szellemében kaptak útravalót és hasznos tanácsokat.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya is kitelepült a „Házhoz megyünk! Biztonságban Magyarországon!” elnevezésű kampánnyal. Főként vagyonvédelmi eszközökről és azok használatáról adtak felvilágosítást. Szemléltető prospektusokkal és tippekkel segítik a lakosságot, hogyan előzhető meg egy betörés, vagy csak egy egyszerűnek tűnő kerékpár lopás. Készségesen elmondták például, milyen egy jó, erős, biztonságos bicikli lakat.

Az esemény legérdekesebb és napjaink egyik legmegosztóbb témája az E-sport jelenléte volt. Kálóczi Andrea elmondta, azért van itt helye ennek a témának, mert nagyon sokan még nem ismerik. – Minden, ami új és amiről kevés információnk van, az félelmetes tud lenni. Az internet világa, a virtuális tér sok szülőben kelt aggodalmat. Szerettük volna, ha mind a szakemberek, mind a szülők bővebb információt kapjanak erről az újfajta sportról. 

Célunk az, hogy a tudás bővítésével mindenki átléphessen a félelmén. A szülők sokszor nem tudják mitévők legyenek, hogyan kell ezt a kérdést megközelíteni és ez szorongáshoz vezet. A droghasználat mellett erre szeretnénk most komolyabb figyelmet fordítani, egyben megmutatni, hogy az E-sport nem ördögtől való, és bizony a nagy népszerűsége mellett komoly eredményeket is el lehet vele érni. Nem mellesleg azt is szeretnénk megmutatni, hogyan találhatjuk meg az arany középutat, hogy ne okozzon függőséget egy gyermeknél sem ez a fajta kikapcsolódás – tette hozzá a RÉV Szolgálat Intézményvezetője.

A programok kerekasztal beszélgetéssel folytatódtak, melynek moderátora Dr. Varga István, a Pécsi Tudomány Egyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Szociális Tanulmányok Tanszékének adjunktusa volt. A beszélgetőpartnerek között helyet foglalt Kálóczi Andrea, Tóth Imre, a Szekszárdi E-Sport Egyesület Elnöke, Scherer Tamás, a Szekszárdi Sportközpont sportkoordinátora és Vörös Levente E-sportoló.

Szemléltették, milyen komoly és elismert sporttá nőtte ki magát ez a szegmens, hogyan tudják segíteni egymást és mi mindent tanulhatnak az e-sportolók a játékokból. Sokan csapatokban játszanak, így megtanulnak egymással kooperálni és egymásra figyelni, amit felnőttként a majdani munkahelyükön jól fognak tudni kamatoztatni. Szemléltették, honnan indult és hova fejlődött ez a mára már világszinten is elismert sportolói tevékenység. 

– Sokan elítélik, mert nem ismerik és csak azt látják, hogy a gyerekek egész nap a számítógépet nyomkodják, holott ez közel sem így van, mert az Egyesület feladata a kontrollált edzés, és van, aki menedzserként segít egy-egy sportolót. A tehetségeket már itt fel lehet fedezni, gondoljuk csak az autóversenyző Michelisz Norbertre – mondta Tóth Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában