Kikapcsolódás

2022.06.06. 19:39

Rekordszámú látogatója volt a Pünkösdi Hal- és Vadünnepnek

Nem volt hiány a hosszú hétvégén remek programokban. Nívós fesztiválok, és számos más színes, hangulatos rendezvény várta a közönséget.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Szekszárdon a történelmi belváros, a Béla király tér, valamint a régi Vármegyeháza udvara adott otthont Szekszárdon a Pünkösdi Hal- és Vadünnep rendezvénysorozatnak. A közönség négy napon át – a múlt péntektől hétfőig – lehetett részese színvonalas programoknak, vendége különleges konyhaművészeti kínálatnak. Emellett a pünkösdi hagyományok is helyet kaptak a kulturális és gasztronómiai fesztiválon. 

A rendező Babits Mihály Kulturális Központ ez alkalommal is gondolt valamennyi korosztályra. Ezért jegyezte meg Ács Rezső, a város polgármestere a programfüzet ajánlójában, hogy a szekszárdi gasztronómia kiváló műhelyei és a világhírű szekszárdi pincészetek gazdag kínálata mellett kiváló kulturális-szabadidős program hív és vár gyermeket és felnőttet egyaránt.

Ennek megfelelően a Béla király téri színpadon különböző műfajú jazz- és könnyűzenei bemutatók, valamint gyerekkoncertek váltották egymást. Felsorolni is nehéz lenne a fellépőket, minden esetre jelzés értékű, hogy a fesztivál rekordlátogatottságot ért el. 

A koncertek, előadások mellett meseiroda játszópark, vidámpark és kézműves kirakodóvásár is fogadta a kicsiket és nagyokat. A Gasztrosátorban a fesztivál nevéhez méltón számos hal- és vadfogásból lehetett válogatni, a Borudvarban pedig a legfinomabb szekszárdi borok álltak rendelkezésre.

Bátaszéken sütemények csábító illata terjengett a levegőben. Ez alkalommal is nagy vonzereje volt a Bártaszéki Pünkösdi Rétesfesztiválnak. Két év kényszerszünet után a múlt vasárnap ismét várta a közönséget a népszerű rendezvény. A sorban az immár kilencedik találkozót két helyi szerveződés egymással karöltve rendezte, nevezetesen a Bátaszéki Német Nemzetiségi Egyesület és a Bátaszékért Marketing Nonprofit Kft.

A lelki erősödést a Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomban délelőtt tíz órától tartott pünkösdi szentmise szolgálta, Kürtösi Krisztián atya celebrálásával. – Szép, felemelő misén vehettünk részt, melynek végeztével elénekeltük a magyarországi németek himnuszát is – mondta el lapunknak Kardos Gábor, az egyesület elnöke. 

Maga a fesztivál délután három órakor kezdődött a piactéren, ahol vidám hangulat, vásári forgatag és a frissen sült rétesek csábító illata fogadta a látogatókat. A nagyérdeműt ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás és kulturális rendezvények sora szórakoztatta.

A rendezvény jellegéből következően azonban most is a különböző rétesek iránt mutatkozott kiváltképp nagy érdeklődés. A német egyesület mellett a Felvidék Néptánc Egyesület és egy dunaföldvári házi rétes készítő kínálta finomabbnál finomabb süteményeit.

– Mi, németek túrós, mákos és grízes-káposztás rétest készítettünk – adott tájékoztatást Kardos Gábor. – Az első kettő mindig nagy kedvenc, az ugyancsak ízletes harmadik pedig német jellegzetesség.

A helyi iskola konyháján készült, több ezer darab sütemény egy részével a szervezők a fellépőket vendégelték meg, a többit pedig jutányos áron kínálták a vendégseregnek. Talán mondanunk sem kell, hogy ez alkalommal is valamennyi édes csemege maradéktalanul elkelt. 

Pakson Nemcsak belföldről, hanem a határokon túlról, így Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból és Németországból is érkeztek minták az immár XIII. Országos Siller Fesztiválra. A pénteken és szombaton tartott rendezvény a helyi önkormányzat és a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete összefogásával valósult meg.

Ez alkalommal a zsűri nem kevesebb, mint százhatvanegy mintát vizsgált – ízlelt – meg. A minták hetvennégy termőhelyről érkeztek, a nevező borászok száma százharmincöt volt. A borokat húsz pontos bírálati rendszerben, hét bizottságban közel hatvan szakavatott borbíró bírálta el

A végső döntés alapján az ország legjobb sillere díját a bölcskei Keresztes Vince vehette át. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában