Megemlékezés

2022.06.04. 09:30

Szinte valamennyi dunakömlődit kitelepítették

Megemlékezést tartott a paksi és dunakömlődi németek kitelepítésének 76. évfordulója alkalmából a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat a dunakömlődi emlékműnél a múlt hétvégén.

G. R.

Szinte valamennyi dunakömlődit kitelepítették (Fotó: M. Gy.)

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja, mint ismert, január 19., a dunakömlődiek és paksiak számára azonban 1946. május 28. és 29. is fontos dátumok, hiszen ekkor indultak el a vonatok, amelyekkel Németországba hurcolták a dunakömlődi lakosság 98 százalékát. Az adatok szerint Paksról 15 főt, de mellettük több száz embert említenek a statisztikák elköltözöttként, holott többségében az elhurcoltakhoz hasonlóan kidobták őket az otthonukból, elvették a vagyonukat. Paksról és környékéről 1947-ben ezen felül további 115 főt vittek el.

A Vass György tervei alapján elkészült emlékmű három keresztformába állított alakot szimbolizál. A hármas kereszt szakrális jelképként a szentháromságot, míg világi jelentésében az elhurcolt és itt maradt magyarországi németek közösségét jelképezi a közös haza összetartó ereje alatt – írta a TelePaks. Az emlékművet a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulóján emelték. A koszorúzást követően a Szent Imre templomban tartottak emlékmisét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában