Főzőverseny

2022.06.26. 17:46

Tapssal, bekiabálásokkal fogadták az indulókat

A becslések szerint négy-ötszázan vettek részt a XXVII. Sió-Menti Országos Halfőzőversenyen szombaton.

Fotó: Mártonfai Dénes

Gerő Attila polgármester lapunknak elmondta, hogy általában sokkal többen látogatnak a rendezvényükre, de miután a pandémia miatt korlátozottan lehetett nyaralni, mostanra mindenki kihasználta a lehetőséget az utazásra. 

A  XXVII. Sió-Menti Országos Halfőzőverseny programjai Sióagárdon, Leányváron reggel kilenc órakor ünnepi szentmisével kezdődtek a kápolnánál. A gyerekek habpartin vehettek részt és megnézhették a Bab Társulat Három kívánság című óriásbáb-előadását. A rendezvényre a Magyar Vöröskereszt és az Egészségfejlesztési Iroda sátrakkal települt ki. A Hímzésmúzeumban kiállítás megnyitót tartottak.

Hagyomány, hogy a rendezvény napján a sióagárdiak kilátogatnak a présházukba családukkal, barátaikkal, vendégeikkel, és halételeket készítenek. A halfőző versenyre ugyan nem mindegyikük nevez, ám maga az eredményhirdetés a nap egyik szenzációja. A zsűri végül tizennégy mintát kapott, tizenegy hallét, három vegyes halételt. 

Szombat délután a színpadon Gerő Attila polgármester elmondta, hogy a halászléfőzést elrontani nagyon könnyű, jó halászlét főzni nagyon nehéz. Majd következett az eredményhirdetés.  A színpad előtt gyülekezők tapssal, bekiabálásokkal fogadták a versenyen indulók neveit, majd a győztesek kihirdetését, akiknek nyereménye oklevél és kerámia halas tál, amelyet Kozák Éva keramikus készített. 

Vegyes halétel kategóriában fődíjat nyert valamennyi induló főzőmester legjobbjaként Hámori Szabolcs, aki a Vándordíjat is megnyerte. Füstölt harcsát és pontyot készített salátatálon. Lapunknak elmondta, hogy halétele saját, kipróbált recept alapján készült. Volt már díjazott főzőversenyen, de Vándordíjat még nem kapott. A Vándordíj egy szobor, amelyet Takler Ferenc ajánlott fel és Fusz György készített. Kontra Tibor díjként is említik. Kontra Tibor sokat tett a halfőző verseny előmozdításáért Sióagárdon, évtizede hunyt el. 

A második helyezett Németh Attila, a harmadik helyezett Dr. V. Lavrencsik Dávid.

Halászlé kategóriában első helyezést ért el Hotter Attila, aki a legjobb sióagárdi halászléfőző díjat is megkapta. Hotter Attila előző évben is a legjobb halászlét főzte.

– Nem gondoltam volna, hogy idén is én nyerek. A jó halászléhez öt dolog kell: hagyma, só, víz, hal, paprika. Egy kiló halhoz annyi hagymát, sót tenni, amennyi kell. Tisztán főzöm a halászlét, mindig pontyból – mondta lapunknak. 

A második helyezett Nyulász Patrik Bence, a harmadik helyezett Németh Attila.

A nap musical slágerekkel folytatódott, később fellépett az LGT Emlékzenekart, a Velorex GTi zenekart, majd csaptak egy izgai, leányvári bulit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában