2022.06.26. 17:46
Tapssal, bekiabálásokkal fogadták az indulókat
A becslések szerint négy-ötszázan vettek részt a XXVII. Sió-Menti Országos Halfőzőversenyen szombaton.
Fotó: Mártonfai Dénes
Gerő Attila polgármester lapunknak elmondta, hogy általában sokkal többen látogatnak a rendezvényükre, de miután a pandémia miatt korlátozottan lehetett nyaralni, mostanra mindenki kihasználta a lehetőséget az utazásra.
A XXVII. Sió-Menti Országos Halfőzőverseny programjai Sióagárdon, Leányváron reggel kilenc órakor ünnepi szentmisével kezdődtek a kápolnánál. A gyerekek habpartin vehettek részt és megnézhették a Bab Társulat Három kívánság című óriásbáb-előadását. A rendezvényre a Magyar Vöröskereszt és az Egészségfejlesztési Iroda sátrakkal települt ki. A Hímzésmúzeumban kiállítás megnyitót tartottak.
Hagyomány, hogy a rendezvény napján a sióagárdiak kilátogatnak a présházukba családukkal, barátaikkal, vendégeikkel, és halételeket készítenek. A halfőző versenyre ugyan nem mindegyikük nevez, ám maga az eredményhirdetés a nap egyik szenzációja. A zsűri végül tizennégy mintát kapott, tizenegy hallét, három vegyes halételt.
Szombat délután a színpadon Gerő Attila polgármester elmondta, hogy a halászléfőzést elrontani nagyon könnyű, jó halászlét főzni nagyon nehéz. Majd következett az eredményhirdetés. A színpad előtt gyülekezők tapssal, bekiabálásokkal fogadták a versenyen indulók neveit, majd a győztesek kihirdetését, akiknek nyereménye oklevél és kerámia halas tál, amelyet Kozák Éva keramikus készített.
Vegyes halétel kategóriában fődíjat nyert valamennyi induló főzőmester legjobbjaként Hámori Szabolcs, aki a Vándordíjat is megnyerte. Füstölt harcsát és pontyot készített salátatálon. Lapunknak elmondta, hogy halétele saját, kipróbált recept alapján készült. Volt már díjazott főzőversenyen, de Vándordíjat még nem kapott. A Vándordíj egy szobor, amelyet Takler Ferenc ajánlott fel és Fusz György készített. Kontra Tibor díjként is említik. Kontra Tibor sokat tett a halfőző verseny előmozdításáért Sióagárdon, évtizede hunyt el.
XXVII. Sió-Menti Országos Halfőzőverseny
Fotók: Mártonfai DénesA második helyezett Németh Attila, a harmadik helyezett Dr. V. Lavrencsik Dávid.
Halászlé kategóriában első helyezést ért el Hotter Attila, aki a legjobb sióagárdi halászléfőző díjat is megkapta. Hotter Attila előző évben is a legjobb halászlét főzte.
– Nem gondoltam volna, hogy idén is én nyerek. A jó halászléhez öt dolog kell: hagyma, só, víz, hal, paprika. Egy kiló halhoz annyi hagymát, sót tenni, amennyi kell. Tisztán főzöm a halászlét, mindig pontyból – mondta lapunknak.
A második helyezett Nyulász Patrik Bence, a harmadik helyezett Németh Attila.
A nap musical slágerekkel folytatódott, később fellépett az LGT Emlékzenekart, a Velorex GTi zenekart, majd csaptak egy izgai, leányvári bulit.