Atomerőmű

2022.06.24. 18:05

Tovább üzemelhetnek a korábbi blokkok Pakson

A kormány elkötelezett az atomerőmű üzemidő-hosszabbítása iránt, amelynek minden feltétele adott – jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter azt követően, hogy Pekárik Gézával, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójával, valamint az érintett szervezetek vezetőivel egyeztetett az üzemidő hosszabbítás előkészítésével kapcsolatos feladatokról pénteken.

G. R.

A kormány elkötelezett az atomerőmű üzemidő-hosszabbítása iránt, amelynek minden feltétele adott – jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter (Fotó: M. D.)

– A nemzetközi trendek egyértelműen az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása irányába mutatnak, amit még inkább indokolttá tesz a jelenlegi energiaválság. A Paksi Atomerőmű jelenleg üzemelő blokkjainak további üzemidő-hosszabbítása a Paks II. beruházás építése mellett reális alternatíva. 

Erről elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok és javaslatok, amelyek hamarosan a kormány elé kerülnek – mondta a miniszter, aki jelezte, az üzemidő-meghosszabbítás mellett további beruházásokat is terveznek, amelyek részben hozzájárulnának a hatásfok növeléséhez, részben pedig új megoldásokat kínálnának. Utóbbira példaként az energiatárolást megoldó akkumulátor telep kialakítását említette.

Palkovics László elmondta, hogy áttekintették az üzemidő hosszabbítást gazdaságossági szempontból, amely alapján kijelenthető, hogy ez egy jó üzlet. Átnézték, technikailag milyen megoldásokra van szükség, hogy a 15-20 éves működés biztonságos legyen, itt sem találtak olyan műszaki problémát, amely ezt befolyásolná. Harmadrészt a hazai és európai jogi kérdéskört vizsgálták meg. Úgy véli, Brüsszellel újra tudják tárgyalni a Paks I. üzemidő meghosszabbításának korábbi, 2017-ben született feltételrendszerét, ez sem tűnik megoldhatatlan feladatnak – vélte.

Pekárik Géza az atomerőmű vezérigazgatója Paks I. üzemidő hosszabbítását és technológiai korszerűsítését dolgozza majd ki.

A miniszter egy projekt csoport létrehozására kérte fel Pekárik Géza vezérigazgatót, amely Paks I. üzemidő hosszabbítását és technológiai korszerűsítését dolgozza majd ki.  Ez egy gazdasági-, egy jogi- és egy oktatási munkacsoportból áll majd, amely a teljes átláthatóság szerint működne, amennyiben megszületik a kormány beleegyező döntése – fogalmazott Palkovics László, aki azt kérte, két héten belül készüljön el az a projektindító dokumentum, amely alapján a kormány tárgyal az üzemidő-hosszabbításról.

- Amellett, hogy óriási feladatot kaptunk, nagyon örülünk neki, hiszen ez egy óriási lehetőség a régió számára – mutatott rá Pekárik Géza. Az atomerőmű vezérigazgatója jelezte, az üzemidő meghosszabbítás előkészítésének és megvalósításának feladatában vannak korábbi tapasztalataik, ezeket tudják majd kamatoztatni az új projektben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában