Az éjszakai kertész

2022.07.28. 12:30

A beton alappal együtt lopták el a dísznövényeket a körforgalomból

Ötletes, szellemes dekoráció emlékeztette a 63-as főúton, a Kölesd-tengelici körforgalom közepén az utast arra, hogy a közelben egy, már negyven éve halászattal foglalkozó vállalkozás működik. Ám nemrég valami történt - erről írt jegyzetet lapunknak Czikk László.

Szeri Árpád

Czikk László mutatja az ellopott növények helyét a Kölesd-tengelici körforgalom közepén (Fotós: Denes Martonfai)

Fotó: Denes Martonfai

Nyugat-Európában mindennaposak az ilyen fantáziadús ékítmények, hazánkban még kevés van belőlük. Az uszonyosokat ábrázoló szobrok megálmodója, megalkotója nagy gonddal válogatta ki a kompozícióhoz illő vízinövényeket és azok tartóedényét. Utóbbit előrelátóan le is betonoztatta, ismerve a késő Kádár-korszak gyakorlatát: „Ami nincs lebetonozva, azt ellopják”. A jóhiszemű alkotó azonban nem számolt azzal, hogy a világ rohamtempóban fejlődik. Ugyanis a vízinövények egy részét új – ismeretlen – gazdája az éj leple alatt úgy vitte el, ahogy volt: beton alappal együtt.

Ez az írás innen vette a címét. Kies hazánkban úgy látszik, vannak éjszakai kertészek, akik metszőolló, sövényvágó, ültetőlapát helyett légkalapáccsal dolgoznak. A történelem megismétli önmagát. A krumplit egykoron virágjáért ültették főúri parkokba. Az egyik főnemes tudta, hogy a gumó kiváló táplálék és ingyen osztogatta, de nem kellett senkinek. Erre kiíratta az ágyás mellé, hogy a krumplit ellopni tilos. A következő éjszaka az összes növényt elvitték.

Ha a súlyos, masszív beton alap eltulajdonítása az ára annak, hogy hazánkban egy ismeretlen díszítési stílus elterjedjen, hát legyen. A kár így lesz haszon. De ha ez a teherbíró éjszakai kertész a sufniba vágja zsákmányát, akkor az óhaj sajnos nem válik valóra. Régen az utak mentén gyümölcsfák sorjáztak, a termés nemcsak a föld tulajdonosának, hanem minden arra járónak kínálta magát. Az ellopott díszítmény is mindenkinek készült, hogy az utazók, autósok gyönyörködhessenek benne. Kívánatos volna, hogy a kopár útkereszteződések, körforgók mindegyike rendelkezzen ilyen dekoratív, helyi nevezetességgé váló alkotással.

Ezzel kapcsolatban egy régi mondást idézhetünk: Ha tudom, hogy holnap eljön a világvége, akkor még ma elültetek egy almafát. Ennek a bölcsességnek a szellemében remélhetjük azt, hogy a megcsonkított körforgalom visszanyeri régi képét. S nemcsak az éjszakai kertészek figyelnek fel rá, hanem az arra utazó emberek a különleges látvány kiváltotta örömmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában