Vírus

2022.07.30. 07:00

A Covid nyáron is velünk van, de szelídebb, mint tavaly

A nyári forróság sem zavarja a covid-vírust, immár a hetedik hullámnál tartunk, sok a beteg. A szerencse talán az, hogy nincsenek olyan súlyos tünetei a fertőzötteknek, mint egy évvel korábban volt. Dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvost kértük meg arra, foglalja össze a tapasztalatait.

Mauthner Ilona

A nyári forróság sem zavarja a covid-vírust, immár a hetedik hullámnál tartunk, sok a beteg. Fotó: Mártonfai Dénes

– A nyári szabadságok ideje van az egészségügyben is. Nyaralunk, majd a nyaraló kollégák helyett dolgozunk. Helyettesítéskor párhuzamosan több körzet pácienseit ellátjuk és az ügyeleti munkaidő is könnyen megduplázódig – mondta dr. Kovács Klára.

– Ebben a melegben úgyis rosszul alszik az orvos is. Miért ne beszélgetnénk éjjelente a határértéket épphogy meghaladó vérnyomásról és az este kilenckor kezdődő torokfájdalomról és a borzongásról? Aztán az sem számít különösnek, hogy hajnali órán a külföldre indulók becsengetnek az ügyeletre, és a biztonság kedvéért megmutatják a háromnapos rovarcsípést és a piros csíkot. Olyan utazni készülő is felkeltett, aki végül csak a rendelőig jutott el a tengerpart helyett, mert pozitív lett a COVID-teszt eredménye. A többi vakációzó szerencséjére, illetve az ő szerencsétlenségére karanténba került, ezért otthon maradt az egész család. Ilyen helyzetekben extrém reakciók tanúi vagyunk. 

– Egyébként a hőségnapokon mindenkinek nehéz az élet, ha nincs vízparton. A betegek különösen rosszul viselik a meleget, mindenki tudja, hogy a hideg csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Ez fordítva is igaz, melegben ezek fokozódnak. Nehezebb megbirkózni a lázzal, mert nincs hova leadni a hőt. Hőterhelésnek vagyunk kitéve egész nap. Vásári árus vizes kendővel, a homlokán kipirulva, hosszúszoknyában, izzadtan érkezett a délutáni rendelés végére. Nyögdécselt a kimerültségtől és a magas láztól. Egész nap utcán árulta a portékát és ajándékként csomagolt hozzá koronavírust. Nem lehet elégszer elmondani, hogy hűtőfürdő nélkül nem ér sokat a lázcsillapító gyógyszer. Ez sima fizika. Kánikulában a két módszer kombinálásával érhető el a testhőmérséklet csökkenése. Az elmúlt 15-20 évben úgy jártam a környéket, hogy nem volt a retikülben láz- és fájdalomcsillapító. Az omikron óta lázcsillapító nélkül nem megyek tíz kilométernél messzebbre a „bázistól”, mert nagyon gyorsan és bármikor megjelenik a fejfájás és a láz. 

– A jelenlegi forgalomban lévő koronavírus fejfájással kopogtat be, amit láz és gyengeség követ. Ritka a hasi tünet. Egy betegem így mondta el a tüneteit: „hirtelen nagyon megfájdult a fejem, a szememet nem tudtam kinyitni. Ha kinyitottam, úgy lüktetett a fejem, hogy folyt a könnyem a fájdalomtól. Lázas voltam. Az egész eltartott három napig”. A fertőzöttek átlagosan négy-hat nap alatt gyógyulnak meg, kevesen szorulnak kórházi ápolásra. 

– Milyen állapotban vannak a betegek a heveny szak után? Nagyon vegyes a kép. Nyilvánvaló, hogy akik jól vannak, azokkal nem találkozom. Azok jönnek vissza, akiknek hosszan fennáll a panaszuk. Az irodalmi adatok szerint jóval kevesebb a hosszú Covid előfordulási arány, mint az előző variánsok estén, de ez az alapellátásban nem érzékelhető, mert a nagy fertőzési esetszám miatt sokakat érint a betegség. Most gyomor és bélgöcs, hasi fájdalom miatt jön vissza a többség. A gyomorégés, a puffadás akár még egy hétig eltart. A rohamokban jelentkező gyengeség és a fáradékonyság tovább megmaradhat. Egy emlékezetes mondat az egyik betegtől így hangzott:” hetekkel a betegség után dombra sétáltam fel a kutyámmal, és azt éreztem, hogy mindjárt fűbe harapok”. Mások is beszámoltak „halálos” gyengeségről. Ezeket hallva nem gondolom, hogy az omikront alá kell becsülni, egyeseket rendesen megkínoz. Több beteg végig csinált felesleges vizsgálatokat, mert azt gondolta, hogy komoly baja van. Ettől nem tudtam eltántorítani, kellettek a negatív leletek. 

A koronavírus járvány kezdete óta a vírus folyamatosan velünk van, terjed és mutálódik. A legyengült szervezetű embereken és azokon, akik az alapbetegségeik miatt ingatag egyensúlyi állapotban vannak, változatlanul tragikus kimenetelű lehet a fertőzés. Egyébként maga az omikron próbára teszi az immunrendszert. Egy kisterhes az omikron után elkapta a kéz-láb-száj vírust, most is fáj és hámlik még a talpa. 

– A veszélyeztetetteket muszáj védenünk azzal, hogy újra olttatjuk magunkat. A harmadik oltás szükségessége már sziklaszilárd alapon áll. A negyediket egyéni kockázati tényezők alapján, orvosi javaslatra fel lehet venni. Jelenleg a negyedik oltást kérő betegeimnek azt szoktam mondani, hogy várják meg az új mRNS alapú oltóanyagot, mert azzal már az omikront is távol lehet tartani. 

Milyen lesz a következő mutáns?

Nálunk az előző hetekhez képest az igazolt COVID-os esetszám nem mutat emelkedést. Egyébként igazán mindegy, hogy hányadik hullám van és név szerint melyik variáns okozza a fertőzést. Az a fontos, hogy nem okoz súlyos megbetegedést. Sajnálatos, hogy a korábbiaknál gyorsabban terjed, aki kapcsolatba kerül vele valamilyen családi rendezvényen vagy a buliban, az szinte biztos, hogy elkapja. Érdekesek az emberek. Azt megfogalmazzák, hogy elkaptak valamit, de nem áll össze, hogy pont koronavírust. „ Anyósom, két napja lázasan jött haza repülővel külföldről. Nekem nagyon fáj a fejem és lázam van.” Biztos, hogy koronás vagy! „Nem fáj a torkom.” Majd fog. A torokfájás érdekesen alakul, javul majd újra romlik. Van elhúzódó típusú fájdalom és van visszatérő fájdalomról panaszkodó betegünk is.

Hogyan folytatódik a nyár és milyen lesz az ősszel a Covid helyzet? A szakemberek készülnek a gólya táborokban már megtapasztalt robbanásszerű terjedésre, készülnek az iskolakezdésre. Csak megjósolni lehet, hogy milyen lesz a következő mutáns. Ami változik, arról nehéz véleményt mondani. Az biztos, hogy a vírus élni és szaporodni szeretne. A fifikásabb marad felül, az, aki a változásokhoz jobban tud alkalmazkodni. Az ismert higiéniai szabályok betartásával, ésszerű viselkedéssel, a szabadidős programok és közösségi élet járványhelyzethez való igazításával elkerülhetjük a betegséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában