Közgyűlés

2022.07.28. 16:08

Belépti díjas lehet a Szekszárdi Szüreti Napok

Több képviselő széke üresen maradt Szekszárd város közgyűlésének csütörtöki ülésén. Csillagné Szánthó Polixéna asztalán egy gyászszalaggal átkötött csokor emlékeztetett a napokban elhunyt képviselőasszonyra, de mindkét frakcióból hiányoztak még képviselők.

Szepesi László

A szerző felvétele.

Az ülés zárt ajtók mögött kezdődött, s másfél óra alatt a napirend tíz pontjában hozott döntést a testület. Az ülés után Gyurkovics János alpolgármester elmondta, hogy a közgyűlés nem fogadta el a vízmű Toldi utcai telephelyének megvásárlására tett ajánlatot, de javaslatot tettek, hogy a hivatal keressen lehetőséget az ingatlan hasznosítására. Döntés született arról is, hogy a szekszárdi fűtőműben külső befektető közreműködésével telepítsenek gázmotort a kazánok mellé. Ez a nagyteljesítményű motor egy generátort hajtva áramot termel, s a keletkezett hő melegíti a vizet, így jelentős mértékben csökken a költség.

Igennel szavaztak a képviselők arról is, hogy a Volánbusz Zrt-nek a város két részletben fizeti ki a 2018-tól 2020-ig felhalmozódott adósságát, s a tavalyi és idei díj kifizetéséről később tárgyalnak. Megállapodtak abban is, hogy támogatják a helyi tömegközlekedésbe elektromos buszok beállítását.

A nyílt ülésen először a szociális ellátások kerültek szóba, s az a döntés született, hogy jövőre a tűzifa-támogatási kérelmet májusban kell majd beadni, s a fát még a tél előtt, november végéig meg kell kapniuk a jogosultaknak.

Felforrósodott a teremben a hangulat, mikor az új orvosi rendelő építése került napirendre. Az köztudott, hogy a Szabó Dezső utcai rendelőépítés fiaskója után két helyszín, a Csopak utca, illetve az Alisca és az Allende utca közötti üres rész került szóba. Utóbbi hajdan az Alisca lakótelep építkezésének felvonulási területe volt. Az érintett orvosok nem vállalták volna a Csopak utcába költözést, ezért az Allende utca feletti rendelő építésének előkészítése kezdődött meg. Ezt Zaják Rita tanácsnok asszony koordinálta, aki az ülésen elmondta, ez a tervezettnél lassabban, de folyik. Az Éljen Szekszárd frakció több képviselője ellenezte ennek megépítését. Faragó Zsolt, akinek ott van edzőterme, kifogásolta, hogy az ottani zöldterületen kezdenék az építkezést, s hogy oda utat kellene építeni, amelyre nincs pénz. Ő inkább a Vörösmarty utcai rendelő felújítását javasolta.

Erre Zaják Rita azt mondta, hogy 2020 őszén ő javasolta annak felújítását, da azt akkor az ÉSZ-esek ellenezték, így került szóba a Csopak, majd az Allende utcai új rendelő építése. Utóbbinak a tervei már jórészt készek, s a pénz is a város számláján van. Bomba Gábor, az ÉSZ frakció vezetője szerint ők mindig támogatták a Vörösmarty utcai rendelő felújítását. Zaják Rita pedig arról is beszélt, ott nincs megoldva az autók parkolása.

Végül, hosszantartó vita után 2 igen, 1 nem és 6 tartózkodással a közgyűlés nem szavazta meg az Allende utcai orvosi rendelő építését, majd 5 igen szavazattal elfogadta a Vörösmarty utcai rendelő felújításáról szóló módosító javaslatot.

Döntött még a testület az idei Szekszárdi Szüreti Napok megrendezéséről. Berlinger Attila, a Babits Kulturális Központ ügyvezető igazgatója elmondta, dolgoznak azon, hogy a nehezülő gazdasági körülmények között is a régi színvonalon tudják megtartani a városnak ezt legtöbb embert vonzó, legnagyobb ünnepét. Ehhez kéri a szponzorok támogatást is.

Murvai Árpád képviselő kérdésére, hogy a minisztérium támogatja-e szüreti napokat, az igazgató azt válaszolta, eddig nem kaptak onnan anyagi segítséget, elképzelhető, hogy az év végén fognak, de utófinanszírozással nem lehet megrendezni az eseményt.

Végül az a döntés született, szeptember 15. és 18. között a kulturális központ rendezze meg a szüreti napokat, s ha a kapott támogatás nem fedezi a kiadásokat, szedjenek belépti díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában