Megszépül a papdi kápolna

2022.07.19. 07:00

Darazsak akadályozták a zarándokhely felújítását

Felújítják a papdi kápolnát, két hét múlva lesz kész. Ez egy olyan Tolna megyei zarándokhely, ahová csak gyalogút vezet.

Wessely Gábor

Sebestyén Gábor a nyílászárókat ellenőrzi (A szerző felvétele)

Ideális búcsújáró hely a papdi kápolna, csak gyalog közelíthető meg. Mindentől távol, egy erdei tisztás közepén található Mucsi külterületén. Most újítják fel. 

A Lengyelt és Kurdot összekötő műútról van egy leágazás a kápolna irányába. Ez, meglehetősen hosszú szakaszon, többé-kevésbé burkolt. Átvezet két csatornán, melyeknél a hidak járófelületét szorosan egymás mellé rakott acélcsövek alkotják. Olyan szorosan azért nincsenek, hogy ne keltsenek irtózatos zajt és némi halálfélelmet az utazóban. Aztán a személykocsit érdemes otthagyni a nagyjából burkolt út mellett, mert az utolsó 400-500 méter megtételére, egy gyökerektől hepehupás földúton, csak erdészeti járművek és terepjárók képesek. Vagy a gyalogos zarándokok. 

Acélcsöves híd az erdei úton (A szerző fotói)

– A terület állami tulajdon és a mi erdészetünk kezelésében áll, az épület viszont a katolikus egyházé, a pécsi püspökséghez tartozik – mondja Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója. – Együtt pályáztunk a felújítására valamikor 2015 táján, de nem nyertünk. Azzal az indokkal utasítottak el, hogy nincs frekventált területen a kápolna. Holott ennek pont ez az előnye. Zarándokok keresik fel, cserkészek táboroznak mellette, turistautak vezetnek hozzá, a közelben van az annafürdői erdei iskolánk, ahol éves szinten több ezer gyerek fordul meg, s azok is kirándulnak a papdi kápolnához. Az akkori pécsi püspök, Udvardy György azt mondta: ne keseredjünk el, biztos, hogy előbb-utóbb sikerül előteremteni a szükséges pénzt. És úgy is történt. 

Két hét múlva elkészülnek a papdi kápolna felújításával

Az épület nagyon leromlott állapotban volt. Többször betörtek, fosztogatták. Van feladatuk bőven a felújításával foglalkozóknak.

– Egy hónapja kezdtünk, és két hét múlva leszünk készen – mondja Sebestyén Gábor, a kivitelezést irányító építési vállalkozó. – Az alapoktól a csúcson lévő keresztig mindennel dolgozni kell. Vagy kicserélni, vagy felújítani. A nedvesség felszívódott a falakba. Ezt szigeteléssel meg kell akadályozni. Bádogos és ácsmunka is van bőven, a külső és a belső festést is elvégezzük. Nehezíti a dolgunkat, hogy nincs a helyszínen se víz, se villany. S ami további problémát jelentett: találtunk a toronyban egy óriási darázsfészket.

Festés előtt leragasztják az ablakkereteket

Alsó- és Felsőpapd település a török idők alatt elnéptelenedett. Az egykori templom helyére a betelepülő németek 1883-ban kápolnát építettek. Ám azt statikai problémák miatt 1930-ban lebontották. A jelenlegi kápolnát 1931-ben szentelték fel. Turisták és zarándokok gyakran felkeresik, de rendszeres istentiszteletek nincsenek. Évente egyszer tartanak benne búcsúmisét Kisboldogasszony napján, szeptember 8-án. A templom előtt a Jó Pásztor szobra áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában