Festmény

2022.07.19. 12:47

Felkerül a falra Petrits József portréja

Új sort kezd Petrits József mézeskalácsos portréja Szekszárdon, a városháza közgyűlési termének falán, ahol a város díszpolgárainak képei sorakoznak.

Szepesi László

Gyurkovics János és Baky Péter Petrits József portréjával. Fotó: Mártonfai Dénes

A város közgyűlése 2021-ben úgy döntött, hogy a majd' kétszáz éves hagyományt őrző és folytató mézeskalács-, és gyertyakészítő dinasztia mai legidősebbje legyen a város újabb díszpolgára. Baky Péter Munkácsy díjas festőművész elkészítette az ő portréját is, amelyet hétfőn délelőtt az alkotó Gyurkovics János alpolgármesterrel bemutatott a sajtónak.

Baky Péter elmondta, megtiszteltetés volt számára, hogy sok évvel ezelőtt az akkori polgármester, Kocsis Imre Antal kérte fel őt, hogy készítse el az első portrét, s különösen nagy örömöt jelent neki, hogy azóta valamennyit, így ezt is ő festhette meg. Ő állíthat emléket a régi nagyoknak, Babits Mihálynak, Mészöly Miklósnak, Baka Istvánnak, a hazai számítástechnika úttörőjének, Kovács Győzőnek, meg az ország legjobb szekszárdi borászainak, s a város több, különösen jeles polgárának. Ezzel a tizenkilencedikkel pedig Petrits Józsefnek is. 

Gyurkovics János elmondta, az város új díszpolgára egy nagy múltú mesterség éltetője – Szekszárdon a Petritsek majd kétszáz éve, 1825-ben sütötték az első mézeskalács szívet, mézeskalács huszárt, s ma a Munkácsy utcában a hatodik generáció őrzi ezt a hagyományt. Két fia is folytatja a mézeskalács-, illetve a másik ritka mesterséget, a gyertyakészítést. A múltat pedig ugyanitt, az ország egyetlen mézeskalács és gyertyakészítő múzeuma láttatja. 

Az alpolgármester elárulta, a város közgyűlése már döntött, ki 2022-ben a város díszpolgára, de az ő nevét később, vélhetően a város napján hozzák nyilvánosságra. 

Petrits Józef portálunknak ezt megelőzően elmondta, úgy érzi, hogy az egész családjának szól ez az elismerés. Közösen dolgoznak a mézeskalácsos és gyertyaöntő mesterség működtetéséért, népszerűsítéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában