Kalandos életút

2022.07.31. 13:00

Már édesapja is a felderítőknél volt galambász

A bölcskei Kiss Gyula, bár látszólag csak egy átlagos idős úr, aki a fogadóját vezeti, valójában nagyon tevékeny életét él. Amerikában volt katona, majd Ausztriában villanyszerelő, jelenleg pedig Bölcskén vezeti gyönyörű fogadóját.

Farkas Eszter

Kiss Gyula jelenleg fogadóját vezeti, galambászkodik és borospincéjében tevékenykedik (Fotó: M. Gy.)

Sok mindent lehet mondani Kiss Gyulára, de azt biztos nem, hogy unalmas életet él. A hetvenes években költözött Amerikába családjával, ahol katona volt, majd nyugdíjas éveiig Ausztriában dolgozott villanyszerelőként. 

– Még mindig meg van Ausztriában a házunk, de most már a legtöbb időt otthon töltjük a feleségemmel a Turul fogadót vezetve, ami elég sok időnket elviszi. Van egy borospincénk természetesen a saját borunkkal feltöltve és mindemellett galambokkal is foglalkozok. Rendszeresen járok versenyekre, most szombaton is menni fogunk - mondta el Kiss Gyula.

A fogadó tulajdonosa elmondta már gyermekkora óta foglalkozik galambokkal. Jelenleg több mint száz szárnyast tart. – A galambok szeretete édesapámtól ered, ugyanis ő a világháború alatt a felderítőknél volt postagalambász. Jelenleg negyven öreg - két - három éves- és hetven fiatal galambom van. Persze a fiatalok fele marad meg csak körülbelül a szelektálás után. 

Hosszú távon szoktam indítani a galambjaim és háromszor nyertem már bajnoki címet. A távok mindig egyre nőnek, Németországból Magdeburgból 810 kilométeres, Wittenbergből 840 kilométeres és Nürnbergből 850 kilométeres távokon indultak. A hétvégi versenyen Rostockból indítják a galambokat, ami 945 kilométer légvonalban, tehát ez lesz az eddigi leghosszabb táv, az utolsó a finálé, ahova tíz galambot küldök majd.

Az állatokat egy bizottság előtt regisztrálják, chipgyűrűvel látják el, ami alapján a visszaérkezésnél tudják azonosítani őket.

Hogyan találnak haza a galambok?

Sok teória született már arról, vajon hogyan találnak haza a postagalambok. Vannak, akik szerint a Föld mágnesessége alapján találnak vissza, esetleg az infrahanghullámok alapján, mások a szaglásukra, megint mások szerint pedig egyszerűen a látásukra hagyatkoznak az állatok. Az ókor óta használják hadászati és hírvivő célokra a madarakat, a titokra azonban még nem derült fény. 

Egy dolog biztos azonban, hogy a tájékozódóképességük kiváló és akár több száz kilométert képesek megtenni céljukig. A világháború ideje alatt is használtak postagalambokat, az üzeneteket titkosírással írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában