Pincehelyi lakodalmas

2022.07.05. 19:00

A pille érték, szobron is megörökítették

Elszármazottak találkozójával egybekötött négy menyasszonyos lakodalmas felvonulást és zártkörű falusi lakodalmat tartottak szombaton Pincehelyen Sarlós Boldogasszony ünnepén, a katolikus templom búcsúnapján pincehelyi, sióagárdi, bonyhádi székely és gyönki sváb násznéppel.

B. M.

A lakodalmas menet a  Csefalvay-kúriához ment, ahol kikérték a bonyhádi székely, gyönki sváb, sióagárdi és pincehelyi menyasszonyokat (Fotó: Tóth Gábor)

Délelőtt a művelődési házban Piringer József polgármester köszöntötte az elszármazottakat, ezután a polgármesteri hivatal előtt felavatták az ezen alkalomra készült Pillés szobrot, az Oroszi fivérek alkotását, amely egy népviseletbe öltözött pillés menyecskét ábrázol. 

– Az alkotás a település pillés községek közé tartozását szimbolizálja, az országban tizenhat ilyen van. A pille női fejfedő, Tolna megyei érték – mondta lapunknak Kuvik Istvánné, az eseményt szervező „Pincehelyért” Egyesület elnöke. A fejfedő a tizenkilencedik század második felétől vált jellegzetes darabbá. Kezdetben egyszínű, lógós selyem pillét használtak, később ezeket hímezték is. Anyaga a negyvenes évekre kibővült, már kasmír, brokát selyem, szatén, taftselyem volt, a színei és díszei a viselt ruha színéhez illeszkedtek. A viseletet a fiatal házas nők hordták.

A szombati eseményen a pincehelyi menyasszony számára régi ruha alapján új öltözet készült, amely Kuti Jana, madocsai viseletkészítő munkája. Mindez egy pályázatnak köszönhetően jöhetett létre. 

 

A szobor avatása után folytatódott a rendezvény, és az elszármazottakat a művelődési házban látták vendégül. Délután a lakodalmas menet onnan a  Csefalvay-kúriához ment, ahol kikérték a bonyhádi székely, gyönki sváb, sióagárdi és pincehelyi menyasszonyokat. A templomba indultak mindannyian, ahol szeretettel fogadták a hagyományőrző lakodalmas nászmenetet. Simon Ferenc János plébános  az elszármazottakért tartott szentmisét, amelyen az egész nászmenet részt vett.

A lakodalmas a művelődési házban folytatódott vacsorával, húslevessel, pörkölttel, nokedlivel, káposztasalátával. Kétszázhatvan főre terítettek.
– A mulatság hajnali négyig tartott. Ezelőtt 2016-ban tartottunk Pincehelyi lakodalmast. A rendezvényünk célja, hogy a négy tájegységet, a székelyeket, a svábokat, Sióagárdot és Pincehelyet összehozzuk, és megmutassuk a népviseleteiket– tette hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában