Balesetmegelőzés

2022.07.08. 07:00

Betakarítás idején különösen figyelni kell a traktorokra

Brutális baleset történt pár nappal ezelőtt Soltnál, ahol egy traktor előzése közben történt tragédia. A mezőgazdasági balesetek száma különösen aratás idején növekszik meg. Tolna megyében az elmúlt három évben összesen tizenöt ilyen jellegű baleset történt, amely sérüléssel végződött.

Mauthner Ilona

Nyerges vontató és mezőgazdasági munkagép karambolozott Berettyóújfalunál. Képünk illusztráció (Fotó: MW) Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló

A mezőgazdaság kiemelten veszélyes ágazatnak számít, a munkavédelemben a második veszélyességi osztályba tartozik, míg például a húsfeldolgozás az elsőbe.

A tavalyi évben országosan 605 baleset történt a mezőgazdaságban, melyből hat halálos kimenetelű volt, mind a hat esetben férfi vesztette életét. A súlyos, csonkolásos esetek száma három volt (szintén férfiak), egyéb súlyos sérülésekből pedig hat esetet tartanak számon, öt férfit és egy nőt. Az erdőgazdálkodásban és a halászatban azonban nem történt sem halálos, sem súlyos baleset, derült ki a Munkavédelmi Foglalkoztatási Felügyelet adataiból.

Illusztráció. (Fotó: MW)

Sokszor olyan veszélyek is leselkedhetnek a munkavállalókra, amiket nem is feltétlenül sejtenénk, pedig érdemes számolni például azzal, hogy a gépekkel való foglalatosság egyébként a legkockázatosabb, de említhető az áramütésveszély vagy a fárasztó testhelyzetben, nagy emelésekből adódó sérülések is. 

A betakarítás után a betárolt anyagok, termények, a must, de a trágya erjedésekor, rothadásakor keletkező gázok is veszélyesek. Balesetek származhatnak a növényvédő szerek, olajok, állatgyógyászati készítmények helytelen használatából, a por belégzése asztmát okozhat, valamint bőrbetegségek és állatról emberre terjedő fertőző betegségek is előfordulhatnak. Sőt, speciális kockázatot hordoz a nagytestű állatok közelében végzett munka.

A szektorban a gazdálkodók sokszor szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, illetve vegyi anyagokkal végeznek munkát, és a munkavállalók itt is számos veszélyforrásnak vannak kitéve.

Az építőipar mellett a mezőgazdaságban a legmagasabb a szakképzetlen munkavállalók száma. Sajátosság a nagyfokú fluktuáció is, az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka, illetve az alkalmi munka. Például 2016-ban több, mint 700 mezőgazdasági munkáltatót ellenőrzött a munkavédelmi hatóság, és a vizsgált munkáltatók háromnegyedénél tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot.

Tolna megyében 2019 és 2021 között összesen tizenöt, sérüléssel végződő baleset történt.

Ebben az évben, a mai napig nem történt olyan sérüléses baleset, melyben mezőgazdasági munkagép érintett lett volna, tájékoztatta lapunkat a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. Korábban volt néhány súlyosabb eset.

Egy feltehetően nem megfelelően kivilágított traktor közlekedett 2019. szeptember 13-án a 63-as főúton, Nagydorog külterületén, amikor egy mögötte haladó autós a traktorhoz kapcsolt talajlazítóba hajtott. A balesetet követően az autó utasa a kórházban meghalt. Ugyanebben az évben, október 2-án kora reggel Tengelic felől Szedres irányába közlekedett egy férfi egy mezőgazdasági vontatóval és a hozzá kapcsolt pótkocsival, amikor a kereszteződéshez érve az elsőbbségadás kötelező jelzőtábla ellenére nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról, Jánosmajor felől az M6-os autópálya irányába haladó személygépkocsinak. A baleset következtében a gépkocsi három utasa életét vesztette, a sofőr pedig súlyosan megsérült.

Egy traktoros tavaly júniusban Dunaföldvár térségében a 6-os számú főúton balra kanyarodása során nem biztosított elsőbbséget a kihelyezett elsőbbségadás kötelező jelzőtábla ellenére a neki balról a 6-os főúton Dunaföldvár felől Paks irányába közlekedő motoros részére, aki a járműszerelvény pótkocsija bal oldalának ütközött. A balesetben a motoros a helyszínen életét vesztette.

Fotó: TMRFK

Balesetről érkezett bejelentés még a múlt év őszén is, amely szerint egy mezőgazdasági munkagéphez rögzített tárcsázó nekiszorított egy Sárszentlőrinc lakott területén kívül található hídon álló kerékpáros fiút a híd betonpillérének. Már az elsődleges orvosi véleményből kiderült, hogy az akkor 11 éves gyermeknek súlyos sérülései lettek. Az eset kapcsán a paksi rendőrök egy akkor 59 éves nagydorogi férfival szemben indítottak eljárást közúti baleset gondatlan okozása miatt. Az ügyben kirendelt orvosszakértő megállapította, hogy a kisfiúnak a baleset miatt maradandó fogyatékossága lett, így a traktorosnak maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt kell felelnie. A férfi részben elismerte a felelősségét a baleset okozásáért.

Hét súlyos sérülés
Tolna megyében a felsorolt súlyos baleseteken kívül hét esetben súlyos sérüléssel végződött az ütközés, és négy esetben könnyebben sérültek meg a balesetben. A tizenöt balesetből összesen feltehetően hét alkalommal a traktorosok, nyolc esetben pedig az autós vagy a motoros volt okozója a balesetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában