Testvértelepülés

2022.07.10. 17:37

Három évtized után is elmondhatják, hogy jól választottak

Egy szerencsés házassághoz hasonlította Tolna polgármestere a város németországi testvértelepülésével, Stutensee-vel meglévő partnerkapcsolatát. Olyan frigyhez, amelynek szereplői harminc év után is őszintén azt mondhatják egymásnak: igen, hála istennek, annak idején jól választottunk.

Steinbach Zsolt

Tamara Schönhaar, Stutensee polgármestere (balra) és Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere (S. Zs.)

Harmincegynéhány évvel ezelőtt vált hivatalossá Tolna és Stutensee testvérkapcsolata. A nem egészen pontos megfogalmazásnak az a z oka, hogy a partnerséget szentesítő dokumentumot Tolnán 1990 végén, Stutensee-ben 1991 elején írták alá. A mostani hétvégén mégis a partnerség 30 éves jubileumát ünnepelték Tolnán, a pandémia miatt ugyanis erre az elmúlt két évben nem volt lehetőség. 

A jubileum alkalmából 12 fős küldöttség érkezett Stutensee-ből Tolnára, négy napos látogatásra, pénteken. A németországi város főpolgármestere, Petra Becker nem tudott részt venni a programon, a német delegációt Tamara Schönhaar polgármester vezette.  

A bő három évtizedes partnerséget szombaton kora este ünnepi testületi ülésen erősítették meg, az Alimentál étteremben, ahová a németországi vendégek mellett tolnai városi és német nemzetiségi képviselők, intézményvezetők és a kapcsolat más meghatározó tolnai szereplői voltak hivatalosak. 

Tamara Schönhaar ünnepi beszédében egyebek mellett kiemelte: a mostani tolnai látogatáson úgy tapasztalta, hogy a városban nagyon jól használták fel az európai uniós támogatásokat, sok minden épült a településen. 

Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere többek között arról beszélt, hogy Tolna első nemzetközi testvérkapcsolatát Stutensee-vel olyan partnerséggé sikerült formálni, amilyennek egy ilyen típusú kapcsolatnak lennie kell. Sikerült a gyakorlatban is megvalósítani azt, ami az alapító okiratban szerepel: a két település polgárai és főleg a fiatalok, a lehető legtöbb területen ismerjék meg egymást és alakítsanak ki jó viszonyt. 

Megemlítette az iskolák közötti cserediák látogatásokat, civil szervezetek, vagy önkormányzati képviselők között szövődő barátságokat, kulturális eseményeket, vagy azt a rengeteg közös szakmai és szabadidős programot, amelyeken a két település képviselői, városvezetői, szakemberei, vállalkozói vettek részt az évek során.

A tolnai polgármester szerint a kapcsolat sikerességét az is bizonyítja, hogy a bő harminc év alatt a szereplők változtak, de mindenki kiállt a partnerség mellett. Ha csak a polgármestereket tekintjük, Stutensee-i részről három városvezető, Richard Hecht, Klaus Demal és Petra Becker, tolnai részről pedig Keszthelyi Márton, dr. Szilák Mihály, dr. Sümegi Zoltán és Appelshoffer Ágnes volt a részese eddig a kapcsolatnak. 

Az ünnepi beszédek és a jubileumi ajándékok átadása után a két polgármester aláírta a kapcsolatot megerősítő nyilatkozatot. Azzal a reménnyel, hogy ez a partnerség a következő harminc évben is legalább olyan sikeres lesz, mint eddig. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában