Bátaszéki templom

2022.07.11. 15:30

Jótékonysági koncerten gyűjtöttek a javításra

Vasárnap este nagyszabású koncertet tartottak a Nagyboldogasszony Plébániatemplomban. A két fellépő, Lozsányi Tamás orgonaművész és Illés Teréz énekművész közel egy órás jótékonysági műsort adott a templom javára.

Mauthner Ilona

Illés Teréz énekművészt Lozsányi Tamás kísérte orgonán a bátaszéki Nagyboldogasszony Plébániatemplomban (Fotó: Mártonfai D.)

A gyűjtés oka, hogy még júniusban egy nagy vihar megrongálta a templom tornyát és az elektronikus berendezést. Nem működik azóta a torony órája sem. A Bécsben élő, de bátaszéki származású Illés Teréz énekművész ötlete volt, hogy adományokat gyűjtsenek a koncert segítségével a templom javára. Így került sor a bátaszéki zenés estre.

Vasárnap este sokan voltak kíváncsiak a két művész előadására, belépőjegy nem volt ugyan, mindenki annyit adományozott, amennyit jónak látott. A két művész tiszteletdíj nélkül lépett fel. Illés Teréz új repertoárral lepte meg a közönséget: Puccini, Bellini, Mascagni, illetve ismeretlen szerzőktől választott operaáriákat, valamint egy Bach kantátából adott elő részletet. Lozsányi Tamás  pedig Mendelssohn és Liszt egy-egy orgonaművét adta elő.

A templom akusztikája kiváló, a katedrálisokra jellemző hangzás tökéletes volt a művek előadásához. A közönség hálásan tapsolt egy-egy darab után, a hangverseny végén pedig még ráadást is kellett adniuk a művészeknek. Lozsányi Tamás lapunk érdeklődésére orgonaművész elmondta, szombaton tudtak csak együtt próbálni Illés Terézzel, aki Bécsből érkezett haza szülővárosába. – Számomra az éneklés örömforrás. Remélem, mindezt tovább tudom adni, sugározni másoknak – mondta magáról a Bécsben élő énekművész, akit a helyiek a két éve koronavírus-fertőzés miatt elhunyt Illés cukrász lányaként ismerhetnek.

Kürtösi Krisztián bátaszéki plébános szerint nagy élmény volt a közönségnek a két művész fantasztikus előadása. Az összegyűlt adomány azonban nem elég ahhoz, hogy abból megjavítsák a torony óraszerkezetét, illetve a templom hangosítását, így továbbra is várják a felajánlásokat. Átmeneti segítséget kaptak ugyan a misék hangosításához az önkormányzattól, illetve a művelődési háztól, azonban ez nem végleges megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában