Az állatorvos válaszol

2022.07.06. 15:20

Kaphat-e a kutya ételmérgezést?

A kutyák nagyon szeretik a talált élelmet, akkor is, ha egyébként jól tartják őket. Sajnos a frissnek egyáltalán nem nevezhető húsokat, csontokat is szívesen fogyasztják. Nyáron ennek nagyobb a veszélye, mert a melegben az élelem romlási folyamata felgyorsul – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Hozzátette: előfordul, hogy a kóborolni szerető kutyák a kukákban találnak ilyen „ínyenc” falatokat (nyilvánvaló, hogy a számukra az, hiszen a nem éheztetett kutya különben nem enné meg). 

Ösztönös viselkedés, hogy a kutyák elásnak csontokat, húsokat, minden olyat, amely pillanatnyilag felesleges a számukra, mert éppen nem éhesek. Ezeket később megkeresik és az „érett” élelmet jóízűen elfogyasztják. Erre vezethető vissza ez az ember számára gusztustalannak látszó szokás, ami legtöbbször nem is okoz problémát a kutyáknál, de néha nyáron a romlott ételek betegséget okozhatnak.

Ha a kutya még idejében kihányja a nem megfelelő táplálékot, akkor szerencsés a helyzet, de ha nem, akkor fertőzést, ételmérgezést kaphat, amelynek tünetei: levertség, esetleg láz, intenzív, bűzös hasmenés, nagy szomjúság, ismétlődő hányás, amelyet nem követ megkönnyebbülés. Ilyen esetben állatorvosi kezelésre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában