Pityóka Fesztivál

2022.07.16. 20:00

Krumplisfánktól a hagymás nudliig

Két év kihagyás után idén újra megrendezhette a Pityóka Fesztivált a Nagymányoki Székely Kör. Ezúttal hozzávetőleg 130-an gyűltek össze Tolna legkisebb városában, hogy összemérjék, ki készíti a legízesebb ételeket a székelyek által pityókának nevezett krumpliból és együtt, baráti hangulatban töltsék a szombatot.

Gazsó Rita

A Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesülete krumplis ételei első díjat nyertek a Pityóka Fesztiválon (Fotó: Makovics K.)

– Sváb település a miénk, rendszeres sváb rendezvényekkel. Székelyként szerettük volna egy olyan programot behozni Nagymányok életébe, ami hagyományteremtő, jó hangulatú és a Székely Kör minden évben meg tudja rendezni – mesélte a fesztivál történetéről Bitterné Varga Mónika az esemény háziasszonya, egyik szervezője, akitől megtudtuk, a rendezvényre a környékből minden civil szervezetet, társaságot, családot szívesen látnak.

– Van népdalkörünk, a táncos hagyományainkat is igyekszünk ápolni, szeretünk összejönni, együtt enni nagyobb ünnepekkor. Így esett a választás a pityókára, vagyis a krumplira, amely ugyan hagyományosan a székelyeknél gyakran előforduló alapanyag, de mindenki használja. A Pityóka Fesztivált 2018-ban rendeztük meg először és ha nem jön közbe a vírushelyzet miatti korlátozás, már ötödik alkalommal szerveztük volna meg idén – folytatta Bitterné Varga Mónika.

Mint elmondta, az egésznapos összejövetelt a Székely Kör tagjai szervezik. Rengeteg ember dolgozik ilyenkor azon, hogy a rendezvény jól sikerüljön. Van, aki a műsort szervezi, más a technikai részéért felel, és akad, aki a főzést fogja össze. A Pityóka Fesztivál persze nem csak a főzésről szól: hagyományőrző kulturális műsor, táncház kíséri, és közben marad idő a beszélgetésre, hiszen szeretnek az emberek együtt lenni, barátságok szövődnek.

– A bukovinai székelyeknél, ahonnan a családom is származik, a pityóka alapétel volt, mindig volt a pincében. Sütve-főve, ezerféleképpen fogyasztották – emlékezett vissza Nagy Tiborné, a Nagymányoki Székely kör másik szervezője. Volt, hogy csak úgy megsütöttük, hozzá hordós káposztát ettünk, ami szintén mindig volt a pincénkben. A mai fesztiválon is készült mindenféle a krumpliból: a pogácsától a lángoson át az egyszerű, zsírban dinsztelt hagymában meghempergetett nudliig, pityókás tokányig vagy a paprikás krumpliig.

A szekszárdi székelyek győztek
A főzőversenyen ezúttal három helyezés talált gazdára. A díjazottak jelképesen egy méretes krumplis zsákot és egy hasonlóan nagy fakanalat kaptak. Idén a programon első alkalommal résztvevő Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesülete bizonyult a legjobbnak, akik autentikus székely ízeikkel, tálalásukkal vívták ki a zsűri elismerését.

Szegedi Dezsőné, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének elnöke. (Fotó: Makovics Kornél)

A mindennapokban is sokat főzünk együtt, csapatunk egy része igazi konyhatündér – vallja Szegedi Dezsőné, az egyesület elnöke. Elárulta, díjnyertes fogásaik között szerepelt a reszelt krumpli, tojás és liszt keverékéből készült, fűszerezett, olajban kisütött tócsni, valamint a tejföllel, fokhagymával vagy cukorral ízesített krumplis fánk, de a hagyományos hagymás nudlijuk is szép sikert aratott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában