Sajtótájékoztató

2022.07.13. 09:30

Nem vághatunk ki csak úgy egy fát a ház előtt

A fakivágás, a fűnyírás, a parkkarbantartás fontos feladat a város számára – hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere. Az esemény a Cinka utcában zajlott le olyan helyszínen, ahonnan nemrég fakivágás iránti kérelem érkezett.

Sz. Á.

A növény pótlásához hivatali hozzájárulás, eltávolításához jegyzői engedély szükséges (Fotó: Mártonfai Dénes)

Az ingatlanok előtti fakivágással több központi jogszabály és önkormányzati rendelet is foglalkozik – folytatta dr. Varga András városigazgatósági és rendészeti osztályvezető. A lényeg az, hogy a közterületen található, fás szárú növény telepítéséhez hivatali hozzájárulás, kivágásához a jegyző engedélye szükséges. 

Bizonyos esetekben elutasítható a kivágás iránti engedély. Például akkor, ha a kivágás természet-, avagy környezetvédelmi érdeket sért. Az engedély birtokában közterületen telepített fa – gyümölcsfa – az önkormányzat tulajdonát képezi. 

Katz Zoltánné főkertész hozzátette, hogy az ingatlantulajdonos kérelmére végrehajtandó közterületi fakivágás veszélyes üzem, ezért ezt a műveletet szinte minden esetben a hivatal végezteti el. Ugyanakkor a fapótlás már nem a hivatal, hanem a kérelmező kötelezettsége. 

Ezzel szembesülve előfordult, hogy a kérelmező elállt szándékától, ám a hivatal maga is igyekszik kiszűrni a balesetveszélyt okozható fákat. Ez nem mindig egyszerű feladat, hiszen előfordult már, hogy egy fa és annak koronája teljesen egészségesnek tűnt, ám egy vihar hatására mégis leszakadt néhány ága. 

Katz Zoltánné azt is elmondta, hogy az önkormányzat kérés esetén gallyazást is végrehajt. Ezt a munkát jelentősen megkönnyíti, ha az érintettek idejekorán jelzik, amikor erre szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában