Jövő nyárra elkészülhet

2022.07.08. 17:30

Új uszoda elérhető közelségben

A keddi szekszárdi testületi döntés értelmében közös megegyezéssel bont szerződést a város az uszoda eddigi kivitelezőjével. Várhatóan jövő nyárra készül el a régen várt létesítmény, amelyet teljes egészében az állam finanszíroz és üzemeltet majd. Ennek apropóján tekintünk vissza a beruházás történetére.

Munkatársunktól

Az élményfürdő szomszédságában évek óta befejezetlenül áll az uszoda épülete (Fotó: Mártonfai D.)

Ahogy korábban hírt adtunk róla, a Modern városok program keretében épülő városi fedett uszoda vállalkozói szerződésének megszüntetéséről döntött a szekszárdi közgyűlés. A keddi ülésen született határozat értelmében közös megegyezéssel szűnik meg a szerződés a kivitelező Aquaplus Kft.-vel. Elhangzott, a létesítmény készültsége 62 százalékos, a beruházást az önkormányzat átadja az államnak.

Mint ismert, 2017-ben született kormányhatározat arról, hogy a város közel hárommilliárdos állami támogatást kapjon új, fedett uszodájának kialakításához, valamint emellett további 668 millió forintot a Magyar Vízilabda Szövetség és a Szekszárdi Sportközpont sportágfejlesztési programjához kapcsolódóan a társasági adóból adható keretből, amelyből végül is 344 millió forintot kapott meg a város.

A helyi önkormányzat 2018. március 6-án kötött 2,396 milliárd forintos szerződést a sándorfalvi székhelyű céggel a háromszintes, több mint 5500 négyzetméter alapterületű fedett uszoda megépítésére, amely egy 25-ször 33 és egy 8-szor 13 méteres medencét tartalmazott volna, és 16 hónap alatt készült volna el.

A szerződést többször módosították, először 2019-ben, amikor kiderült, hogy egyebek mellett talajcserét és vízszintsüllyesztést kell végezni az építkezés helyszínén, másodszor, amikor a fizetési módozatokat ütemezték át a sportközpont kérelmére. A harmadik korrekció 2020. áprilisában történt, amikor a teljesítési határidőt újra meghosszabbították, 2020. szeptemberére, valamint a szerződésben a vállalkozói díjat 2,692 milliárd forintban állapították meg.

A módosítások ellenére sem fejeződött be a munka, amelynek oka az önkormányzati sajtóiroda közleménye szerint, hogy az Éljen Szekszárd frakció képviselői az utolsó szerződésmódosítást követően polgári és büntetőjogi úton is megtámadták a szerződést. A közgyűlés 2020 júniusában felhatalmazta a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságot, hogy kezdeményezze a szerződésmódosítás semmisségének megállapítása iránti keresetet, emellett határozott a veszélyhelyzet alatti döntések kivizsgálásáról, valamint a vizsgálat lezártáig a szerződésmódosításban érintett kifizetések leállításáról is.

Időközben Bomba Gábor önkormányzati képviselő és Malomsoki Krisztián a sportközpont akkori vezetője büntető feljelentést tett azzal indokolva, hogy az uszoda építése során a nem megfelelően elvégzett kivitelezés, hibás és hiányos teljesítések ellenére engedélyezték az első három résszámla kifizetését. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt elrendelt nyomozást követően – beszerezve a beruházással kapcsolatos összes iratot, szakértői véleményeket, meghallgatva az érintett tanukat – bűncselekmény hiányára hivatkozva lezárta az ügyet, de a Tolna Megyei Főügyészség sem indított keresetet az utolsó szerződésmódosítás hatályon kívül helyezése ügyében.

A nyomozás lezárulását követően viszont a piaci viszonyok megváltozására hivatkozva a kivitelező cég további áremelést jelentett be és további határidőmódosítást kért, amelyet szakértők szerint már csak új közbeszerzéssel lehetett volna korrigálni. A közgyűlés a keddi határozat szerint ezért a szerződés megszüntetése mellett döntött, azzal indokolva, hogy a kivitelező a véghatáridőre nem teljesített, és további szerződésmódosításra nincs lehetőség. Úgy látták, az uszoda befejezése csak egy új közbeszerzési eljárásban kiválasztott kivitelezővel valósítható meg, a közgyűlés egyben felhatalmazta Ács Rezső polgármestert, hogy a kormány képviselőivel egyeztessen arról, hogy a létesítmény állami beruházásban készüljön el.

Pereskedés esetén még hosszú évekig egy torzó állt volna az uszoda helyén
A közös megegyezéssel történt szerződésbontás megszületését a város, a kivitelező és a lebonyolító között több hónapon keresztül tartó egyeztetés-sorozat előzte meg – mondta lapunknak az uszoda-beruházás aktív támogatója, szervezője, Horváth István országgyűlési képviselő. Kiemelte, azért volt fontos a közös megegyezés, hogy az építkezés folytatását ne nehezítse pereskedés, állami beruházásként minél hamarabb új közbeszerzés legyen kiírva a kivitelezésre és a város is mielőbb megkapja a fejlesztés meghiúsulása miatt kötbérként meghatározott 134 millió forintos összeget a korábbi kivitelezőtől. Pereskedés esetén ugyanis még hosszú évekig egy torzó állt volna az uszoda helyén – emlékeztetett a képviselő.

Úgy fogalmazott, bár a projekt a politikai szembenállások és a kivitelező nem megfelelő teljesítése miatt eddig sajnos nem a vártnak megfelelően alakult, amelyért visszatekintve részben valamennyi szereplő hibáztatható, aki abban részt vett, az új uszoda a kiegészítő állami támogatás segítségével, megfelelő költségfedezettel a jövő nyárra elkészülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában