Lemondás

2022.07.19. 14:17

Munkával tölti szabadnapjait a 17 év után leköszönt faddi polgármester

Fülöp János 17 évig volt Fadd polgármestere. Most, egészségügyi problémák miatt lemondott tisztségéről. Utódját szeptemberben választják meg. Addig az alpolgármester Bali Ervin viszi a folyamatban lévő ügyeket. Az expolgármestert helyzetelemzésre, előre- és visszatekintésre kértük.

Wessely Gábor

Fülöp János sokat tett a település fejlesztéséért, szépítéséért, szép helyen is lakik: a faddi Holt-Duna-parton. A szerző felvétele.

Nem látszik betegnek. Nem tudta volna végigcsinálni még ezt a két évet a ciklus végi önkormányzati választásig? 
‒ Már tavaly év végén foglalkoztam a visszavonulás gondolatával – mondja Fülöp János –, de a járvány, a rendkívüli helyzet miatt nem volt lehetőség a választás megtartására. Idáig húzódott a dolog. Az alpolgármester, Bali Ervin vette át az ügyeket június 1-től. A voksolás szeptemberben lesz, de ő nem akar indulni. A jelöltséghez körülbelül 110-120 ajánló aláírást kell összegyűjteni. 

Segíti majd az utódját?
‒ Természetesen. Többen is jelezték már indulási szándékukat. Mindenkinek azt mondtam, hogy tizenhét évnyi településvezetői tapasztalattal sok hasznos tanácsot tudok adni annak, aki nyer és igényli. 

Beszélhetünk arról, hogy mi a baja? 
‒ Nem titok, régebben volt egy daganatos betegségem, amin szerencsésen túljutottam, ám tavaly megint el kellett kezdenem kezelésekre járni, Budapestre. Orvosi javaslatra kerülöm a stresszes helyzeteket. S ez csak úgy megy, ha hátrább lépek a frontvonalból. 

Hogyan telnek a szabaddá vált napjai?
‒ Munkával. Horgászni még nem jutottam el, pedig itt lakom a holtág partján. Könyvből is jó sok vár elolvasásra, úgy, mint eddig… De előbb-utóbb eljön a lazítás ideje. Egyelőre a futó beruházásokkal kapcsolatos ügyintézéssel valamilyen szinten még foglalkoznom kell, hiszen én látom át őket. Folyamatban van a sertéstelepi út szélesítése, a temetőben a stációk felújítása, egy urnafal létesítése, egy új piac építése, és egy leendő faddi strand kialakítása, a holtág egy erre alkalmas részén. Nyilvánvalóan már nemcsak az enyémek ezek a tennivalók, de a hathatós közreműködésem szükséges. 

Összességében, a 2005-ös megválasztása óta mi minden történt a településen? 
‒ Épült óvoda, bölcsőde és egészségház, felújítottuk a községházát, a művelődési házat, a templomot, az idősek otthonát. A faluközpontot átalakítottuk, kicsinosítottuk a Bartal-parkot. Rendbe hoztuk a temetőket, ravatalozót építettünk. Létrehoztuk a tanyagondnoki, a mezőőri szolgálatot. Domboriban, az üdülőfaluban is történtek fejlesztések. Ivóvízminőség-javító program valósult meg, megújult a strand, elkészült a kerékpárút Tolnáig, melynek mentén található a Bartal-csatorna, ahol a környék legnagyobb fásítását végeztük el.

Fontos intézkedés volt, hogy átalakítottuk a település működtetésének módját. Létrehoztuk 2006-ban a település-fenntartó FATODI Kft-t, s az mindent elvégez a középületek takarításától a fűnyírásig. Sokakat foglalkoztatott; kezdetben 180 közmunkásunk volt. Most alig van 6-8. Az emberek jó példákat láttak maguk előtt, és kiléptek a nyílt munkaerőpiacra. 

Hogy érzi: ez volt a maximum, ami kihozható volt itt és most, vagy akadtak elszalasztott lehetőségek a működése alatt? Elégedett volt önnel a lakosság? 
‒ A többszöri újraválasztásból úgy tűnik, hogy a többség elégedett volt a munkámmal. Nem mondom, hogy néhány dolgot nem csinálnék másként, ha újrakezdhetném, ám összességében nincs ok a panaszra; egy rendezett, jól működő települést adok át. A pályázati lehetőségeket jól ki tudtuk használni, ha kellett, ha a haladás megkívánta, hitelt is vettünk fel. De mára az adósságaink lekoptak, valami kis tartozásunk még van, ami körülbelül egy év múlva kifut.   

Ha majd tényleg azt csinálhat, amit akar, mivel fog foglalkozni? 
‒ Sok mindennel. Például utazással. Az egyik lányunk három unokánkkal Skóciában él. Két éve nem voltunk náluk a járvány miatt. Belföldi barátaimat is végig szeretném látogatni, és jó volna eljutni a szentendrei skanzenbe, ahol a szülőházam áll 2005 óta, de még nem volt időm arra, hogy megnézzem.

 

Hajógépészként is dolgozott öt évig

Fülöp János 1955-ben született Faddon. Először géplakatos végzettséget szerzett Szekszárdon (1972), majd a bajai Tóth Kálmán Vízügyi Szakközépiskolában érettségizett (1983). Dolgozott a tolnai selyemgyárban, a szekszárdi Mezőgépnél, aztán a Folyamszabályozó és Kavicskotró Vállalatnál hajógépészkedett öt éven keresztül. Részt vett a paksi atomerőmű építésében – 1979-1983-ig – mint a 22-es számú Állami Építőipari Vállalat dolgozója. Ezt követően a Paksi Atomerőmű Vállaltnál tevékenykedett húsz éven át, mint sugármentesítő. Két évig a faddi Venyige Szövetkezet elnöke volt, mielőtt, 2005-ben polgármesterré választották. Többszöri újraválasztás után, 2022. május 31-ig töltötte be ezt a pozíciót. Házas, két lánya és három unokája van. Szabadidejében szívesen kertészkedik, horgászik, olvas és utazik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában