Balesetveszély

2022.07.20. 20:00

Zajlik az őznász, fokozottan ügyeljünk az utakon

Július közepén kezdődik az őzek párzási időszaka, amely nagyjából egy hónapig, augusztus közepéig tart. Ezekben a hetekben az állatok mozgása sokkal élénkebb, nappal is többet mozognak.

Schilli-Bárány Margit

Képünk illusztráció (Fotó: MW)

Megyénk vadban igen gazdag terület. Az európai őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja, a becsült populáció körülbelül háromszázötvenezer-négyszázezer egyedet takar. A vadásznyelven üzekedésnek hívott időszakban erősen ajánlott a megszokottnál is óvatosabban és figyelmesebben közlekedni. Sajnos öt nap leforgása alatt én magam is három elgázolt őzbakkal találkoztam a 6-os főút mentén. Dr. Pilisi Gábor az Országos Magyar Vadászkamara Tolna megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, hogy ebben az időszakban az őzbakok mozgása szinte kiszámíthatatlan. 

– Ugyan territoriális vadról van szó, de az őzsuták utáni keresés miatt messzebbre is elmegy és a szokásos hajnali, kora reggeli, valamint kora esti mozgás szinte egész napra kiterjedhet. Ezért minden esetben haladjunk a megszokottnál körültekintőbben, különösen ott, ahol tábla figyelmeztet a vadveszélyre – figyelmeztetett dr. Pilisi Gábor.

– Fontos tudni, hogy a tábla csak figyelemfelkeltésre szolgál, a KRESZ nem ír elő semmilyen sebességkorlátozást ezekre a szakaszokra. Viszont fokozottan figyelni kell, érdemes egy kicsit visszavenni a tempóból. Ha felbukkan egy vad, azonnal lassítsunk és készüljünk fel hogy az őz nem egyedül van. Az állatok mozgásiránya kiszámíthatatlan, ezért ne kapkodjunk a kormányzással. Ha mégis féktávon belül van az állat és nem tudjuk elkerülni az ütközést, vészfékezzünk és dudáljunk. A kormányt semmiképpen ne rántsuk félre, mert ezzel veszélyeztethetjük a szemből érkezőket, rosszabb esetben árokba borulunk, vagy fának ütközhetünk és megsérülhetünk. Amennyiben megtörtént a baj, tudnunk kell, hogy az közúti balesetnek számít és kötelességünk rendőrt hívni! Addig a helyszínt nem hagyhatjuk el! 

A megyei elnök hozzátette, tévhit, hogy a rendőr bírságot szab ki ezekben az esetekben, ugyanis az autós nem tehet az ütközésről. Badics Zoltán, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, ha megtörtént a baj, álljunk meg és győződjünk meg arról, hogy nem történt személyi sérülés. Ha nem, akkor a nézzük meg a vadat, hogy a helyszínen maradt-e, vagy sérülten elmenekült. Ne kövessük a sérült őzet, hiszen tovább menekülhet. Ha pedig a helyszínen van és súlyosan sérült, nem menjünk közel hozzá, hiszen a vad sokkos állapotban van, illetve bak esetén az agancsával komoly sérülést is okozhat az embernek.

Őzek a vetésben (Fotó: Makovics K.)

– Vadelütés esetén a helyszínről a 112-es általános segélyhívó számon tegyünk bejelentést, a hívást fogadók továbbítják az információt a területileg illetékes megyei rendőr-főkapitánysághoz, ahol az ott dolgozó rendőrök intézkednek az illetékes vadászatra jogosult (nem minden esetben vadásztársaság) képviselőjének kiértesítéséről, aki vad elszállításáról gondoskodik – tette hozzá Badics Zoltán.

Fontos tudni, hogy az elgázolt vad a vadászatra jogosult tulajdona, ezért annak képviselőjén kívül – aki legtöbbször a hivatásos vadász – senki ne vigye azt el a helyszínről, mert lopásnak számít és további eljárást (szabálysértési, vagy büntetőeljárás) vonhat maga után.

Ha valaki gázolt vadat talál az út mentén, a javasolt teendő szintén az, hogy tegyen bejelentést a 112-es hívószámra. A rendőrségen ugyanis a megadott lokáció GPS koordinátái alapján be tudják azonosítani, hogy az adott terület mely vadásztársasághoz tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában