Fejlesztési stratégia

2022.08.14. 15:40

A Duna holtágainak vízszabályozásáról is szó esett a fórumon

Virág Attila a Dunaág 7139 Egyesület elnökhelyettese nyitotta meg szombat délután Fadd-Domboriban az éves üdülőhelyi fórumot, amelyen részt vett Horváth István országgyűlési képviselő, Bali Ervin Fadd alpolgármestere, Gyöngyösi Csaba a P.I.P. Kft ügyvezetője és Wusching Gábor, a Fatodi Kft. ügyvezetője is.

Farkas Eszter

Virág Attila, a Dunaág 7139 Egyesület elnökhelyettese (szemben, középen) nyitotta meg a fórumot (A szerző felvétele)

Az üdülőtulajdonosok, a helyi vállalkozók és a nyaralók részvételével megtartott eseményt a szervezők több helyen is meghirdették. A fórum – melyre meghívást kaptak a faddi időközi-polgármesterválasztáson induló jelöltek is – fő célja az volt, hogy az üdülőtelep működéséhez a legjobb feltételeket tudják biztosítani, amihez viszont a meglévő állapotok és a szükséges teendők megvitatása nélkülözhetetlen volt.

– Az év elején a helyi vezetőkkel és szakértőkkel együtt a Dunaág 7139 Egyesület megalkotta a Fadd-Dombori Üdülőtelep Fejlesztési Stratégiát a 2022-2027 időszakra, amit Horváth István országgyűlési képviselő felhívására készítettünk el – mondta Virág Attila. A fórumon résztvevők tájékoztatást kaptak többek között a biztonsági kamerarendszer fejlesztéséről, az illemhelyek nyitva tartásáról és az új csónakház építéséről is.

A Duna-holtágak vízszabályozásáról Horváth István elmondta: kevésbé látványos dolgok történtek az utóbbi egy évben, azonban három holtág, a bogyiszlói, a tolnai és a fadd-dombori helyzetét is orvosolniuk kell.

Horváth István országgyűlési képviselő (középen) is holtágak vízszabályozásáról adott tájékoztatást a fórumon (A szerző felvétele) 

– Fontos figyelembe venni a stratégia kidolgozásánál, hogy fenntartható elképzeléseink legyenek, amikhez forrást is tudunk csatolni – mondta az országgyűlési képviselő, majd hozzátette: szakembereket kértek fel arra, hogy egy térségi vízkezelési koncepciót készítsenek el a jelenlegi helyzet pontos értékelése miatt. Ezen felmérés alapján ötven milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a holtágak vízszabályozását megnyugtatóan rendezni lehessen.

Horváth István elmondta, holtágaként másfél milliárd forint kellene ahhoz, hogy élő vízzel – Duna, Sió – töltsék fel a medreket. Ebben a vízi infrastruktúra kiépítése mellett minden holtág mellé egy naperőmű is kerülne, ez segítené ugyanis a szivattyúk működését. A nagyobb problémát a mederrendezés jelenti, enélkül ugyanis szinte felesleges a feltöltés. Jelenleg a legfontosabb lépés a holtágak medrének állapotfelmérése, ami egyszeri százmillió forintos tervezési költséggel jár, s ez már folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában