Almanach

2022.08.15. 07:00

A fejlődésnek, a programoknak is örülhetnek a györkönyiek

A györkönyiek több évtizedes igényét sikerül megvalósítani a szennyvízhálózat hamarosan megkezdődő kiépítésével. Ezzel egy időben útfejlesztések is indulnak, valamint tervben van a csapadékvíz-elvezetés megoldása is. Ráadásként Györkönyt hamarosan Pakssal és Pusztahencsével is kerékpárút kötheti össze.

Gazsó Rita

Számos színes program várja az itt élőket és az idelátogató vendégeket, nagy sikere volt az ebben az évben újra megrendezett ZeGaBo-nak (Beküldött fotó)

Történelmi pillanathoz érkezett a község, ugyanis másik négy településsel közös beruházás részeként néhány héten belül megkezdődik a szennyvízhálózat régóta várt kiépítése, amely várhatóan másfél évig tart majd – jelezte lapunknak Braun Zoltán. Györköny polgármestere elmondta, ezzel párhuzamosan a Magyar Falu Program 40 millió forintos támogatásának segítségével útfelújítások és -építések kezdődnek, amelyek még az idén ősszel befejeződhetnek. Ezáltal egyre jobb minőségűvé válik a település úthálózata – fogalmazott.

A helyi vállalkozások és az önkormányzat együttműködésére szép példa, hogy egy közel hathektáros területet értékesít a település az ereszcsatorna-rendszereket gyártó és termékeit Közép-Európában forgalmazó Zambelli Colorferr Kft.-nek, amellyel bővül a település ipari területe, nőhet az iparűzési adóbevétele, meghaladva akár az egy főre jutó 50 ezer forintot is. Jelenleg ennek a jogi folyamata zajlik – tudtuk meg Braun Zoltántól. 
Nem csak a fejlesztések miatt érezhetik magukat jól a györkönyiek, számos színes program várja az itt élőket és az idelátogató vendégeket az év során, de különösen a nyári időszakban. 

Nagy sikere volt az ebben az évben újra megrendezett ZeGaBo-nak, azaz zenés gasztro-bortúrának júniusban és a Funky-partynak júliusban. Most hétvégén pedig a falunapokat tartották péntek estétől vasárnapig, amelynek gazdag programjában - a teljesség igénye nélkül - fellépett többek között a Györkönyi Vegyeskar, az Atlantis Shadows Tribute Band, a Györkönyi Pincehelyi Cimborák és a helyi countrytánc­csoport, de sváb háztartás történetéről szóló kiállítás, kispályás focitorna, „Üstökösök” főzőversenye, nyolc állomásos bortúra a Pincehegyen, valamint a Medianai Tamburazenekar kíséretével folklórműsor is várta az érdeklődőket.

A györkönyiek örömére hosszú idő - és a járványhelyzet miatt több meghiúsult próbálkozás után - már a rendezvény kezdete előtt megérkeztek és a falunapokon, a nemzetiségiek műsorát színesítve újra részt vesznek az erdélyi partnertelepülésről, Marosszentannáról érkezett küldöttek, akik egy, csak néhány éve engedélyezett székely zászlót hoztak ajándékba.

Györköny vezetése minden évben megemlékezik egy-egy, a faluban működő civil szervezetről. A polgármester ezúttal az önkéntes tűzoltó-egyesületet emelte ki. A fiatal, frissen átalakult csapat idén új tűzoltóautóval és a szükséges vonulási engedéllyel is gazdagodott. Lévén, hogy a legközelebbi tűzoltóállomás 16 kilométerre, Pakson található, komoly szerepük van a tűzeseteknél. Az elmúlt hetekben többször is próbára tette ügyességüket, amikor a nagy szárazság miatt lángra lobbantak közeli tarlós, erdős területek, ám nekik köszönhetően gyorsan sikerült eloltani a tüzet, amit a polgármester külön köszön a település nevében.

A közelmúltban felújított, tetszetős iskolaépület. Szép létszámmal működik az intézmény

Braun Zoltán örömmel jelezte, hogy ha szerény ütemben is, de az Európában és egyelőre itthon, országosan tapasztaltakkal ellentétben náluk növekszik a lakosságszám, így nyolcosztályos iskolájuk, óvodájuk szép létszámmal működhet. Tavaly megépült az iskola mellett a sportcsarnokuk, amelyet kapacitásprobléma miatt csak idén tavaszra sikerült teljesen berendezniük, de így már biztonságosan és több funkcióra tudják használni. A környezettudatosságot és a kedvezőbb finanszírozhatóságot szem előtt tartva már az iskola felújításánál és a sportcsarnok építésénél is hőszivattyúkkal alakították ki az intézmények hűtését-fűtését, amelyet a sportcsarnok tetejére telepített 20 kilowattos napelem is segít.

– Abban reménykedünk, hogy ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően az energiafogyasztásunk nem ró majd túl nagy terhet az önkormányzatra – fogalmazott a településvezető.

Hamarosan tovább bővülhet az ereszcsatornákat gyártó cég györkönyi üzeme

A györkönyi tervekről megtudtuk, a szennyvízberuházás lezárultával a kisebb, szűkebb utcák burkolatát is szeretnék felújítani, a lakosság számának növelését pedig azzal is elősegítenék, hogy eladó ingatlanok híján három új utcarészt alakítanának ki építkezés céljára. 
Ezen kívül előkészítés alatt áll a csapadékvíz-elvezetés kiépítésének tervezése, valamint zajlik egy Paks-Györköny-Pusztahencse kerékpár- út tervezése is. Utóbbi helyi és turisztikai célokra egyaránt nagyon hasznos lépés lenne a zöldturizmus és a slow, azaz lassú turizmus irányába – tájékoztatott a távolabbi elképzelésekről a polgármester. 

Az összeállítás megjelenését támogatta Györköny Község Önkormányzata. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában