Startup design tábor

2022.08.10. 20:00

Fókuszban a fenntarthatóság és az újrahasznosítás

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Hello Wood közös munkájának köszönhetően startup design tábort szerveztek gimnazista fiataloknak Izményben. Utánajártunk, mitől különleges ez a tábor és mit jelent a 14-19 éves korosztály számára az újrahasznosítás és fenntarthatóság.

Schilli-Bárány Margit

A tábor olyan középiskolásokat céloz meg, akiket érdekel a fenntarthatóság és a startupok világa. (Fotó: Makovics K.)

Augusztus 7–12. között szervezte meg immáron harmadik junior táborát a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a Hello Wood csapatával. A tábor olyan középiskolásokat céloz meg, akiket érdekel a fenntarthatóság és a startupok világa. Sódar Gabriella, az alapítvány üzletfejlesztési vezetője elmondta, a környezeti fenntarthatóság szemléletformálása az egyik legfontosabb tevékenységi területük.

– Ezzel a táborral tudjuk a legjobban megcélozni a középiskolás korosztályt, ők formálhatóak és nyitottak, érdekli őket a jövőjük – mondta a szervező. – Itt egy kifejezetten élményalapú, életre szóló kapcsolatot tudnak kialakítani a környezettel úgy, hogy közben újszerű dolgokat fejlesztenek, nevezhetjük ezt innovációnak. Ezzel ténylegesen megtapasztalják azt, hogy egyénileg mit tudnak hozzátenni a globális folyamatokhoz. 

Az idei tábor a korábbiakhoz hasonlóan ingyenes volt, a diákok pályázat útján kerültek be a résztvevők közé. Darab Zsuzsa projektmenedzsertől megtudtuk, hogy a pályázatokat – melyek pólótervek voltak – szakmai zsűri bírálta el, így került be ötvenegy fiatal a táborlakók közé. 

A tábor során hét projektből választhattak az ország minden szegmenséből érkező résztvevők, akik egész héten a választott témán dolgoznak. A tematikák között van kétféle grafikai-, kétféle forma-, kétféle textiltervezés és egy animációs projekt is. A cél egy környezetbarát produktum, melyet a tábor utolsó napján bemutatnak és haza is vihetnek. A termék elkészítésében szempont, hogy minél kevesebb hulladékkal járjon és lehetőség szerint természetes vagy környezetbarát, esetleg hulladék anyagok adják az alapanyagot. Ezen felül behoztunk olyan hívószavakat is, mint a biodiverzitás, hulladékcsökkentés, élelmiszerpazarlás, így a kiscsoportos workshopok már ezen szavak köré épültek. Például a hulladékcsökkentés jegyében otthonról hoztak a résztvevők már nem hordott farmer anyagú ruhákat, dzsekit, nadrágot, melyet más textil technikákkal, varrással, hímzéssel újra divatossá, hordhatóvá varázsolnak. Az egyik grafikus csoport például egy társasjátékot készít az ételpazarlás jegyében, míg a másik a biodiverzitás témában gondolkodik.

A Monorierdőről érkezett Besenyei Csenge már a múlt nyáron is részt vett ebben a táborban. – Sok barátot szereztem tavaly, hasznosan tudtam kikapcsolódni, és idén is szerettem volna tartalmasan eltölteni a szabadidőmet – nyilatkozta Csenge. – Sokat tanulok itt és egyre több dolgot ismerek meg, melyek segítenek abban, hogyan tarthatunk fenn egy élhetőbb környezetet. Most egy ruhát alakítok át és ezt hímzéssel díszítem. 

Az egyik formatervező csapat egy rollert készít. Itt az az alapötletet, hogy a teljesen környezetbarát alapanyagokból készülő közlekedési eszköz alkatrészeit egyesével is össze lehessen válogatni szín, forma és méret szerint, majd az alkatrészeket egy videós anyag segítségével otthon készre szerelhesse a vásárló. 

– Igyekeztünk úgy megtervezni a rollert, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. Anyagát tekintve újrahasznosított műanyagokat, és rétegelt lemezt használunk, a ragasztó pedig biológiailag lebomló, természetes alapanyagú. Az egész szerkezet teljesen környezetbarát, hiszen a hagyományos lábbal hajtós verziót álmodtuk meg – mondta Fenyvesi Ábel, aki már negyedik alkalommal vesz részt a táborban. A vállalkozó szellemű diák hozzátette, szeretne majd vállalkozást építeni, melyhez az itt tanultak hasznos alapot adnak, ezért is találták ki már most, hogy ezt a terméket akár értékesíteni is lehetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában