Augusztus 20.

2022.08.20. 20:00

A magyar államiság születését és az új kenyeret ünnepelték

A hagyományoknak megfelelően tartották meg Szent István király és az új kenyér ünnepét Bonyhádon.

Farkas E. - Mauthner I.

A Bonyhádi Székely Kör adott műsort a művelődési központban megtartott városi ünnepségen, augusztus 20-án (Fotó: Máté Réka)

Fotó: Mate Reka

Istentisztelettel kezdődött az ünnepi rendezvény augusztus 20-án Bonyhádon az evangélikus templomban. A szentmisét követően a művelődési központban ünnepi köszöntőt mondott Filóné Ferencz Ibolya. A város polgármestere megemlékezett első királyunk koronozásáról is.

– A koronázás azt jelképezte, hogy a pogány törzsek urából hívő fejedelem, földjéből keresztény ország lett. Szent István koronázásának napja tehát a magyar királyság, az államiság születésnapjának tekinthető. Igaz ez a születés cseppet sem bizonyult könnyűnek – mondta a polgármester.

Az új kenyeret Aradi András evangélikus esperes, Mészáros Zoltán református lelkész és Wigand István katolikus plébános áldotta meg. A kenyeret Martini-Zakk Zsuzsanna sütötte, amihez a lisztet Hollentunder János ajánlotta fel. A rendezvény keretében kulturális műsort adott a Bonyhádi Székely Kör, a Széchenyi István Általános Iskola kórusa, a majosi Zelke Néptáncegyüttes és az Ötszékely Táncegyüttes.

Hagyomány, hogy ezen az ünnepségen adják át a Merész Konrád-díjat, melyet az idei évben kiemelkedő oktatói-nevelői munkája elismeréseként Jászberényi Zoltánnénak adományozta Bonyhád Város Önkormányzata.

Az önkormányzata és a Colonia Alapítvány adta át a Virágos Bonyhádért díjat, amelyet Madár Ferencné, Köllő Gábor Félixné, Vesztergombi Ádámné, Rittinger Antalné, Kosztancsekné György Éva, László Gáborné, Varga Imréné vehetett át idén. Az intézmények közül pedig az Oil benzinkút és a Solymár Imre Városi Könyvtár, valamint társasház kategóriában a Perczel kert hatos szám alatti épülete részesült díjazásban.

A Colonia Alapítvány ösztöndíjban részesítette Bogos Lilit és Rónai Csengét a Tolna Megyei Szakképzési Centrum Perczel Mór Technikum tanulóit, Eller Kittit a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulóját és Ferencz Pétert a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulóját.

Kereszténység és nemzet

Bátaszéken 10 órakor kezdődött az a szentmise, melynek keretében a település megünnepelte államalapító királyunk és az új kenyér napját. A misét a református és a katolikus papok közösen celebrálták.

A misét követően Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő tartotta meg ünnepi beszédét, melyben hangsúlyozta, a több mint ezer éves történelmünk két pillére a kereszténység és a nemzet, e kettő  fennmaradását kell a jövőben is megőrizni. Ezt követően dr. Bozsolik Róbert köszöntötte a megjelenteket. A település polgármestere azt hangsúlyozta, évszázadokon keresztül bizonyítottuk, hogy képesek voltunk összefogni és megmaradni, tehát képesek lehetünk rá a jövőben is.

Az ünnepi beszédeket követően a megszentelt és megszegett kenyérből az ünnepség minden résztvevője kapott egy-egy darabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában