Szekszárd Város Napja

2022.08.28. 20:00

A megyeszékhely rejtett értékeit igyekeztek megmutatni

Augusztus 29. minden évben kiemelt fontosságú dátum Szekszárd életében, ugyanis 1905-ben ezen a napon alakult meg a város első modernkori képviselőtestülete. Több éve már, hogy Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése ezt a napot ünnepnappá nyilvánította.

Schilli-Bárány Margit

A Tücsök Zenés Színpad énekesei is felléptek a Szekszárd Város Napjához kapcsolódó programsorozaton. (Fotó: Makovics Kornél)

Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója megkeresésünkre elmondta, mióta a város napja ünnepség létezik, azóta szerveznek kulturális kísérőprogramokat is. 

– Mivel most hétfőre esik a város napja, adta magát, hogy az ezt megelőző hétvégére tegyük a plusz programokat. Ezekben most a város rejtett értékeit szerettük volna az érdeklődők elé tárni. Ez nem egy látványos, nagy tömeget vonzó rendezvény, sokkal inkább a közösségformálás volt a központban. Varga Dalma művelődésszervező és csapata egy izgalmas, zseblámpás éjszakai kalandvadászatot szervezett, családokat, baráti társaságokat bevonva a játékba. A Béla király térről indulva a résztvevők egy izgalmas játék keretében ismerkedhetek a város történelmével – mondta Berlinger Attila. 

Ezzel egy időben retro disco show várta a szórakozni vágyókat a Vármegyeháza udvarán. Berlinger Attila kiemelte, hogy a mostani válságos helyzetben szerettek volna ingyenes programokkal kedveskedni a város lakosságának, ezért a programok túlnyomó része nem került pénzbe a látogatóknak, kivéve a szombat esti rendezvényeket, ezekre belépőt kellett váltani. 

Vasárnap délelőtt és délután is várostörténeti sétát tartottak, melyben a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület munkatársaival fedezhették fel a megyeszékhely apró kincseit a résztvevők. A Szent István téri sétányon közösségi főzésre invitálták a családokat, baráti társaságokat, cégeket.

Berlinger Attila elmondta, ez nem verseny volt, nem voltak megkötések az ételek elkészítésében. – A régi hagyomány újraélesztése volt, ezért május elseje után most másodszor szerveztünk közös gasztronómiai utazást. Jó hangulatban telt a főzés, és finom illatokkal töltöttük meg a teret. A Tücsök Zenés Színpaddal a kisebbeknek kívántunk kedvezni, míg a Szekszárdi Gitárkvartett muzsikájával egy másik világba invitáltuk a hallgatóságot – tette hozzá.

A gyermekeket egész nap ingyenes ugrálóvár várta és a kitelepült büféknek köszönhetően senki sem maradt éhen. A kora esti órákban a latin ritmusok vették át a szerepet, a kubai salsa és a bachata táncbemutatók után a táncoslábúak az alaplépéseket is elsajátíthatták. A nap utolsó programpontja, a Prométheusz parkba tervezett „kertmozi” (Jurassic World – Világuralom) a bizonytalan időjárás miatt elmaradt, a vetítést egy későbbi időpontban tartják meg. 

A programsorozat hétfőn reggel folytatódik, ugyanis augusztus 29-én tartják a nagyszabású ünnepi közgyűlést kilenc órai kezdettel a Babitsban. Ezen az eseményen adják át a kitüntetéseket arra érdemes magánszemélyeknek, vállalkozásoknak és különböző szervezeteknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában