Allergia

2022.08.18. 15:30

A parlagfű ontja már a virágporát

A parlagfű pollenszórása a fokozódó hőségben péntekig várhatóan tovább emelkedik, áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. A pollenterhelés országszerte magas, így Tolna megyében is a weboldalon található térkép szerint.

TN

Az ártatlan kinézetű növény igen sok gondot okoz (Fotó: MW)

Hétvégére markáns hidegfront vet véget a hőségnek. A front érkezése előtt a megerősödő szélben, különösen zivatarok környezetében az allergiás tünetek rohamszerű fokozódására kell felkészülni. Zivatarok környezetében, hirtelen szélerősödést tapasztalva ajánlott zárt ablakok mögé húzódni. 

A csalánfélék virágzása a csúcsán valószínűleg túljutott, pollenkoncentrációjuk fokozatosan csökken, azonban továbbra is országosan a közepes-magas tartományban alakulhat. A többi lágyszárú allergén közül az üröm, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító kenderfélék pollenkoncentrációja országosan közepes, helyenként elérheti a magas szintet, a libatopféléké az alacsony-közepes tartományban alakulhat, míg a pázsitfűfélék, az útifű, a lórom, valamint az ernyősvirágzatúak virágpora jellemzően alacsony, az ernyősvirágzatúak virágpora jellemzően alacsony koncentrációban van jelen. 

A fák közül még lehet néhány szem a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó a hárs, fenyőfélék virágporából, legfeljebb alacsony koncentrrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országosan magas, helyenként nagyon magas szintet ér el, az Epicoccumé az alacsony, helyenként közepes.

A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tüneteket enyhítheti a maszkviselés, a pollen-előrejelzés folyamatos követése. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában