Előadások

2022.08.12. 15:30

Agrárfórummal indult a Tarka Marhafesztivál

Két év kihagyás után végre korlátozások nélkül szervezhetik meg immár huszadik alkalommal a város ikonikus, gasztrokultuális fesztiválját, a Tarka Marhafesztivált.

Farkas Eszter

Filóné Ferencz Ibolya polgármester köszöntötte a fórum vendégeit (Fotó: Makovics K.)

Péntek délelőtt Filóné Ferencz Ibolya a város polgármestere nyitotta meg a Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozás országos fórumát. Nyitóbeszédében elmondta, a világjárvány alatt is megszervezhették volna az országosan ismert fesztivált, azonban nem szerették volna korlátozni a rendezvényeket, így most hosszabb kihagyás után végre ezek nélkül tarthatják meg programjaikat. A mezőgazdaság és állattenyésztés mindig is fontos szerepet töltött be a térségben élők életében, ezért is meghatározó a többnapos rendezvény Bonyhádon.

A két napos fesztivál – melynek fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter – szakmai fórumát megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és dr. Horváth Kálmán főispán is. A szakmai fórumon a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének elnöke Rácz Károly, leköszönő ügyvezetője dr. Füller Imre és az új ügyvezető, Kovács-Mesterházy Zoltán is részt vettek. 

Informatív előadásokat hallgatott az országos fórum száznál is több résztvevője dr. Juhász Anikótól, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkártól, dr. Bajnok Márta egyetemi docenstől, valamint dr. Abonyi Tamástól, az országos főállatorvos diagnosztikai tanácsadójától. Az előadások a szarvasmarhatartás kihívásaira hívták fel a figyelmet, illetve kínáltak megoldási lehetőségeket, valamint a pályázati, támogatási lehetőségeket mutatták be.

A magyartarka-tenyésztés lehetőségei
Juhász Anikó a bonyhádi agrárfórumon a magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségeiről beszélt. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a mezőgazdaság következő öt évét meghatározó Közös Agrárpolitikáról (KAP), az ennek részleteit tartalmazó Stratégiai Tervről tartott előadást a XXIV. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson.

A helyettes államtitkár szólt a következő öt évet meghatározó KAP főbb jellemzőiről, azokról a változásokról, amelyekhez alkalmazkodva kell majd a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének feltételeit.

Juhász Anikó jelezte: nagyon fontos lenne, hogy a még tavaly decemberben benyújtott magyar Stratégiai Tervet az Európai Bizottság minél hamarabb elfogadja azért, hogy a gazdálkodóknak legyen idejük felkészülni a változásokra. Az őszi termelési döntéseket, a következő gazdálkodási évet jelentősen meghatározó megváltozott feltételeket az agrártárca folyamatosan közzéteszi, érdemes ezeket a gazdálkodóknak figyelni.

A fenntarthatósági célok és feltételek hangsúlyos elemei a KAP-nak. Juhász Anikó úgy fogalmazott: az állattenyésztés nincs könnyű helyzetben, a zömében városlakó nyugati társadalmak megítélése nem túl kedvező. Fontos cél velük megismertetni és elfogadtatni a szintén fenntarthatóságra törekvő állattenyésztés helyzetét, nehézségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában