Együttműködés

2022.08.15. 14:00

Az E-sportért szövetkezett a két csapat

Közös sátorral vett részt a Tarka Marhafesztiválon a bonyhádi Angyal-Hívó- és a Szekszárdi Gamer Egyesület. A két szervezet közös célja az e-sport megismertetése és népszerűsítése Bonyhádon és a környező településeken.

Schilli-Bárány Margit

Közös sátorral vett részt a Tarka Marhafesztiválon a bonyhádi Angyal-Hívó- és a Szekszárdi Gamer Egyesület.

Az Angyal-hívó egyesület küldetése egyebek mellett a rászoruló családok, gyermekek megsegítése, esélyegyenlőségük elősegítése, képességeik fejlesztése, a hitre-vallásra való nevelés, a családsegítés. A digitalizáció térnyerése vezetett arra minket, hogy tevékenységünket a virtuális térre is kiterjesszük. A számítógépes játékok a technika fejlődésével lépést tartva óriási piacra tettek szert az elmúlt években. 

A kisgyermekeket, a tiniket, a fiatal felnőtteket, sőt az idősebb korosztály egy részét is meghódították. A Szekszárdi Gamer Egyesület szakmai segítségével tervezzük Bonyhádon meghonosítani az e-sportot, szervezett keretek között edzésekkel, versenyekre való fizikai és mentális felkészülésekkel – mondta Ezer-Ferenc Veronika, az Angyal-Hívó Egyesület elnöke. 

Dr. Varga István, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Szociális Tanulmányok Tanszékének adjunktusa, aki maga is tagja az Angyal-Hívó Egyesületnek, hozzátette, mivel a digitalizáció egyre inkább meghatározza életünket, ezért célszerű ezt a területet szabályok közé szorítva a fiatalok rendelkezésére bocsátani, hogy ne csak céltalan „kattintgatásból” álljon a napi tevékenységük.  Ő hozta tető alá a két szervezet együttműködését is.

A Szekszárdi Gamer Egyesület idén lesz két éves, jelenleg közel nyolcvan taggal működik. Tóth Imre, a szervezet elnöke elmondta, hogy a legfiatalabb korosztályt a 8-12 éves gyermekek képviselik. – Nyári táborokat szerveztünk nekik, és rendszeresen tartunk szakköröket is. Gyakran kitelepülünk sporteseményekre, ahol az adott sport számítógépes változatát bárki kipróbálhatja. Komoly stratégia és csapatszellem szükséges egy-egy játék vagy futam megnyeréséhez. 

A két szervezet közös célja az e-sport megismertetése és népszerűsítése Bonyhádon és a környező településeken. (Beküldött kép)

A profi kategóriában már videókat is elemeznek, stratégiát építenek és ügyelnek a fizikai állapotukra is, hiszen csak így lehetnek sikeresek. Mi itt az egyesületben felismerjük a tehetségeket és akár jövőt is tudunk nekik biztosítani, de ha nem is lesz mindenkiből élsportoló, akkor sem keveredik rossz társaságba – tette hozzá Tóth Imre.

A sporton keresztül sok esetben a hátrányosabb helyzetű tehetségek is utat tudtak törni maguknak. Az e-sport is egyre inkább lehetővé teszi ezt. Akiknek nincs otthon internet elérése vagy számítógépe, azok pedig a közösségi terekben tudnak csatlakozni az e-sporthoz, Szekszárdon a Sportcsarnokban, Bonyhádon a tervek szerint az Angyal-hívó Egyesületnél.  A két egyesület együttműködése teszi lehetővé, hogy azok is gyakorolhassanak, tanulhassanak, fejlődhessenek, akik alapvetően otthon nem rendelkeznek a szükséges felszerelésekkel.

Az e-sport valószínűleg nem fogja megszüntetni a hagyományos sportot, de a digitális világ terjedésével fel kell készülnünk a további térnyerésére. Úgy tűnik, Tolna megyében, kiváltképp Szekszárdon és Bonyhádon ez a felkészülés már javában tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában