Centenárium

2022.08.08. 15:30

Az elhunyt vadásztársakra emlékeztek

Százéves a Bogyiszlói Dunagyöngye Vadásztársaság. Hajdu József az elnök 2007 óta, s most tavasszal a tisztújításon újra megerősítették tisztségében a következő öt évre.

Wessely Gábor

Megszólaltak a kürtök a vadászház udvarán (Beküldött kép)

A centenárium kapcsán megemlékezést tartottak szombaton a falu kultúrházában egy kis műsorral, elismerések átadásával, néptáncosok közreműködésével. Az elnök ismertette a közelmúlt eredményeit és a közeljövő terveit. A rendezvényt vacsora zárta. A program része volt egy emlékhely avatása is a vadászház udvarán kürtszó kíséretében.

Feltüntették annak az 54 személynek a nevét, aki – körülbelül a hetvenes évek óta – elhunyt az egykori tagok közül. (A távolabbi múltban nem nyomoztak, az akkoriban meghaltak felkutatása, beazonosítása szinte lehetetlen.) Az emlékművet megáldotta Igaz Melinda Sára református lelkész. 

A harmincfős vadásztársaság 5650 hektáron látja el feladatát. Csak helyieket illetve bogyiszlói kötődésűeket vesznek fel tagjaik sorába. Vendégvadászokat természetesen fogadnak bel- és külföldről. Vadászházukat nemrég újították fel kívülről, belülről, és térköveztek is az épületnél. 

A bogyiszlóiak vadászterülete nem nagyvadas. Az őz és a vaddisznó a leggyakoribb zsákmány, de a dúvad (róka, aranysakál) gyérítésből is kiveszik a részüket a vadászok. Etetnek, s ha kell, aszályos időben itatnak is. 

‒ Nem abból áll a vadászélet – hangsúlyozza az elnök –, hogy kimegyünk lövöldözni! Van, amikor pont élni segítjük a vadat. Sok területüket elvettük ipari és mezőgazdasági üzemek, autópályák és hidak építésével. Ne csodálkozzunk, ha időnként betévednek a szőlőbe, a kukoricásba! Ők voltak itt hamarabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában