Bezárt az iskola

2022.08.05. 20:00

Az intézményről lemondtak, az épületet hasznosítják

Tolnanémedi nincs könnyű helyzetben a tehetséges fiatalok támogatását tekintve. Hiszen ebben a tanévben már nincs általános iskolája a községnek, múlt év szeptemberétől diákhiány miatt be kellett zárni. Mintegy félszáz alsó tagozatos tanult ott.

Brunner Mónika

Lázár Ervin Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró kedvelt nyaralóhelye, Kisszékely adott otthont a július végén megrendezett négy napos művészeti alkotótábornak (Beküldött kép)

A település egyik ifjú tehetsége, Ács Luca nemrég feltűnt egy művészeti alkotótáborban Kisszékelyben, melyet a 2006-ban elhunyt Lázár Ervin és a felesége, Vathy Zsuzsa nevéhez köthető emléknapokhoz kapcsolódóan szerveztek. Mint arról beszámoltunk, Lázár Ervin Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró kedvelt nyaralóhelye, Kisszékely adott otthont a július végén megrendezett négy napos művészeti alkotótábornak, amelyen két kortárs gyerekirodalmi alkotóműhely, az író Cimborák és az Illusztrátor Pajtások vettek részt. Az alkotókhoz csatlakozott az ifjú tehetség, a tolnanémedi Ács Luca. Az alkotótábor tagjaként így a falu, a táj és Lázár Ervin munkássága ihlette műveit az V. Lázár Ervin - Vathy Zsuzsa emléknapokon mutatják be augusztus végén. 

Vígh László, Tolnanémedi polgármestere elmondta, Ács Lucáról kisebb korában már tudták, hogy milyen tehetségesen szaval. Arról is beszélt, Tolnanémedi sajnos fogyatkozó település, jelenleg közel ezren lakják, a fiatalok támogatása, megtartása épp ezért kiemelkedően fontos a számukra.  Sajnos nincs könnyű dolguk, hiszen az idei tanév az első, amikortól nincs általános iskolája Tolnanémedinek. Pedig átlagosan negyvenhat alsó tagozatos diákjuk volt minden tanévben. 

– Múlt év szeptemberében hat-hét gyermeken múlt, hogy a minimális létszámmal el tudjuk indítani az alsó tagozatot, ám ez sajnos nem sikerült. Hogy ez történt, rosszul érint minket. Mindenkinek fájó pont, különösen azoknak a szülőknek, akik a Tolnanémedi Általános Iskolában tanultak – mondta Vígh László. Hozzátette: nincs visszaút, az általános iskoláról végleg le kell mondaniuk, vége a diákéletnek Tolnanémediben. Mióta ugyanis bezárt az iskola, a szülők a gyerekeket a közeli települések iskoláiba vitték, és ez hamarosan általános jelenséggé fog válni. 

Az egykori általános iskola épülete jelenleg felújítás alatt van. A történtek óta hasznosították is, most családsegítő szociális intézményként működik, később pedig idősek otthonát fognak benne kialakítani. Tolnanémedi önkormányzata azonban nem engedi el a fiatalok, a tanulók kezét. Néhány éve a tanulmányi átlagok alapján pénzösszegekkel támogatja őket. A képviselő-testület megszavazza a támogatásra szánt összegeket, majd azokat eljuttatja a fiatalok szüleihez. 

– Próbálunk segítséget nyújtani, hogy a diákok hozzá tudjanak jutni olyan könyvekhez, olyan tudásanyaghoz, amely segíti őket a további boldogulásukban. Nagyon különböző a tolnanémedi gyerekek tehetsége, van köztük, aki a reáltárgyakban jeleskedik, van, akinek az irodalmi vénája a kiemelkedő, de bárhogy is legyen, az önkormányzat igyekszik minden támogatást megadni a számukra – tette hozzá Vígh László polgármester. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában