Lovas Napok

2022.08.23. 20:00

Az utóbbi öt év legtöbb indulója volt idén a tamási lovasversenyen

A vegyes időjárási viszonyok ellenére sikeresen lezajlott a Tamási Lovas Napok kétnapos programja, a nagymúltú versenyt idén 63. alkalommal rendezték meg.

Ábrahám-Gazsó Rita

Szép számú néző látogatott ki a tamási lovaspályára (Forrás: FB/Porga Ferenc)

Zavartalanul sikerült megrendezni a Tamási Lovas Napok mindkét versenynapját. Bár néha egy-egy futó zápor végigvonult a pályán, de nagyobb vihar, ami miatt a futamokat le kellett volna állítani, nem volt – tájékoztatta lapunkat Szarka Ferenc. A verseny szakmai szervezője, a Horseman Lovassport Egyesület elnöke elmondta, az elmúlt öt évben most álltak rajthoz a legtöbben mindkét szakágban, a korábbi 170-180 fős létszámhoz képest idén a két nap alatt 207 indulójuk volt díjugratásban. A fogathajtáson szombaton 16, vasárnap pedig 21 hajtó vett részt. A verseny végül a hét legjobb fogathajtó között dőlt el.

Szombaton kora reggel indult az első futam,  a Szabadidős Lovasok díjugrató versenye, amelyet a Kezdő Lovasok, majd Ifjúsági Lovasok díjugrató versenye követett. Déltől a felnőtt díjugratás, majd az ünnepélyes megnyitó következett. Délután lovas show színesítette a műsort, majd este hét óra körül fogat akadályhajtással zárult a nap.

Vasárnap délelőtt ismét a szabadidős, a kezdő és az ifjúsági lovasoké volt a pálya. A díjugrató versenyszámok után a szórakoztató Lovagolj és Vezess show versenyszám következett, amely arról nevezetes, hogy az induló páros egyik tagja autót vezet, a másik lovagol, majd kettőjük teljesítményét összegzik. Kora délután a Tamási Nagydíjjal folytatódott az események sora. A díjugratást ismét lovas show követte, a versenyszámok sorát a Kombinált Fogat akadályhajtás zárta. Csaknem sötétedésig tartott vasárnap este a program.

Bár az eső miatt kicsit nehezebben indult szombaton a verseny kísérőrendezvénye, a kirakodóvásár és olyan is akadt, aki reménytelennek látva a helyzet, ki sem nyitott, szép számú látogató fordult meg a két nap alatt a tamási lovaspályán: az ülőhelyek 60 százalékát elfoglalták a nézők – mondta Szarka Ferenc.

Mint megtudtuk, a jelenlévők nagyon jól érezték magukat, kiválóan szórakoztak annak ellenére is, hogy a támogatások csökkenése miatt idén kissé szűkült a keret, a korábban rendelkezésükre álló anyagi forrásoknak idén csupán a kétharmadából tudtak gazdálkodni. Emiatt valamelyest kevesebb volt a show műsor, lovas rodeo, -bemutató, lovas cirkuszi mutatvány, amely talán még több civil, a látványosság miatt idelátogató nézőt vonzhatott volna. Szakmai szempontból viszont az indulók száma miatt jelentős siker volt a 63. Tamási Lovas Napok – tette hozzá. 

A kétnapos verseny eredményei:

Fogathajtás:

Akadályhajtásban első helyezést ért el Figura Szabolcs Péter (Mélykúti LSE, Bács-Kiskun megye). 2. Link Gábor (Paksi Fogat Sport Egyesület, Tolna megye) 3. Nagy István (Pincehelyi LSE), 4. Kelemen Ákos (Regölyi LE), 5. Hatala Roland (Pincehelyi LSE), 6. Oszkó János (Pincehelyi LSE), 7. Tell Viktor (Paksi Fogat Sport Egyesület), 8. Bagdi Dominik István (Paksi Fogat Sport Egyesület), 9. Oszkó János (Pincehelyi LSE), 10. Nagy Péter (Tolna-Mözsi LE), Rodenbücher András (Zombai Lovasklub Egyesület), 12. Miklós János (Paksi Fogat Sport Egyesület), 13. Cseke Dávid (Pincehelyi LSE)

Díjugratás:

Szombat:

90 centiméter, felkészítő: 1. Pál Vivien (Pécsi Lovasklub Kft.), 4. Sarmon Gerda Sára (Völgység Lovas Egyesület).

100 centiméter, kezdő lovas: 1. Sarmon Gerda Sára (Völgység Lovas Egyesület).

Vasárnap:

90 centiméter, felkészítő: 1. Pál Vivien (Pécsi Lovasklub Kft.), 3. Sarmon Gerda Sára (Völgység Lovas Egyesület).

100 centiméter, kezdő lovas: 1. Sarmon Gerda Sára (Völgység Lovas Egyesület).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában