Gyász

2022.08.31. 15:18

Azonnal szörnyethalt a traktor vezetője

Sánta Árpád nyugdíjas őstermelő vesztette életét a kedden történt traktorbalesetben, Nagyvejkén. Azt mondják, azonnal szörnyethalt, a baleset és a halál pontos okát a családtagjai még nem ismerik.

Brunner Mónika

Mindenkit sokkolt Sánta Árpád szörnyű halála Nagyvejkén (Fotó: Mártonfai Dénes)

Sánta Árpád pótkocsis mezőgazdasági munkagéppel közlekedett a település főutcáján kedden délután, amikor eddig ismeretlen körülmények között letért az útról, az árkon át egy lakóház kerítésének hajtott, aminek következtében a jármű az oldalára borult. A vezető kiesett a traktorból és a jármű alá szorult. 

Portálunk a haláleset másnapján, szerdán járt az áldozat családjánál. A feleség, Sánta Árpádné összeomolva zokogott otthonuk teraszán a lányával, Anettel. Az áldozat fia, ifj. Sánta Árpád a házban tartózkodott. – Itt hagyott minket, ezt nem bírjuk ki. Nagyszerű ember volt, érdemelt volna még egy esélyt a sorstól. Ott feküdt a földön, néztük, és nem tudunk elszakadni tőle – zokogott a feleség. 

A halál okáról egyelőre annyit tudnak, hogy Sánta Árpádnak az élettel összeegyeztethetetlen sérülései voltak. Sokak szerint rosszul lett, de arra is gyanakodnak, hogy a traktor valamilyen műszaki hibája okozhatta a balesetet. 

Sánta Árpád nyugdíjas őstermelő vesztette életét a kedden történt traktorbalesetben. (Beküldött kép)

A feleség elmondta, hogy férje egészséges volt, ízületi térdkopás miatt a leszázalékolását intézte éppen. Halálának napján reggel háromnegyed hétkor indult dolgozni, kivitte a lovakat legelni, elment a boltba, majd ismerősének ment segíteni kukoricát silózni. Mielőtt megtörtént a baleset még felhívta a családját, külön a feleségét, a lányát, a fiát, mert mindig szerette tudni, hogy mi van velük. 

Életerős és életvidám volt, senkinek nem mondott nemet, ha munkáról volt szó. Mindenki szerette a faluban, mindenkinek integetett, dudált, segített, ha kellett, éjjel is ment dolgozni. Polgárőri szolgálatot is ellátott. A családnak barackföldjei vannak Nagyvejkén, Závodon, ahol szintén mindig volt munka bőven.

A lánya, Anett elmondta, hogy édesapjának a család volt a mindene. – A világ legcsodálatosabb édesapja volt – mondta zokogva. Augusztusban Horvátországban voltak, minden évben együtt jártak nyaralni. Boldog család voltak. 

Sánta Árpádot gyászolja felesége, lánya, fia, az első házasságából született lánya, Niki, és három unokája. 

A nyugdíjas mentős látta, hogy nem lehet mit tenni 

Veresegyházy Attila nyugdíjas mentős a baleset helyszínével szemben lakik, a széles árok túloldalán. Az elsők között volt, aki segíteni érkezett. Mire odaért, már ott volt a baleset helyszínén az áldozat komaasszonya, a házból futott ki, merthogy az ő kerítésükbe csapódott be a traktor.  

– A teraszon ültem, rejtvényt fejtettem, és egy erős fémes hangot hallottam, mintha leszakadt volna egy pótkocsi– elevenítette fel a történteket Veresegyházy Attila. Elmondta, ahogy tudott, átment az árkon, addigra már fel volt borulva a pótkocsi, a bejárati híd megfogta a traktor elejét.

Az áldozat a leeresztett ablakon dőlt ki, a traktor ráesett és az ajtóoszlop az alsó ívek vonalán, keresztben nyomta meg, a feje a híd betonjához csapódott. Mire a nyugdíjas mentős odaért, az áldozat már nem élt. A nyugalmazott ápoló szerint belső vérzés okozhatta a halálát. 

– Nem az első eset, hogy ilyet láttam az életben, de sokkolt, mert ismerem a családot, a betegeim voltak korábban, közeli ismerősök vagyunk – tette hozzá. Az áldozat nővére a szomszédja, őt is vigasztalta. Elmondta, hogy harminc éve egy Trabantot nyomott össze egy sörösautó Bonyhádnál, mert nem adtak elsőbbséget – mind az öt benne ülő meghalt. Számára a kedden történt traktor baleset ugyanolyan durva, mint az az évtizedekkel ezelőtti. 

Külföldön élők is tudnak róla 

Dél-Spanyolországban, Malagán él az idős házaspár, Barbara és Duncan, akik hamarosan utaznak haza: kis időt töltöttek Nagyvejkén, a házukban. Megdöbbentette őket az eset. Elmondták, hogy az egész falu a balesetről beszél. 

Sírás-üvöltés az utcán 

A baleset utcájának egy idős lakója, Mari néni elmondta, neki a testvére szólt, hogy valami történt. Kiment az utcára, akkor látta, hogy nagy a baj, hallotta a sírást, üvöltést. Másodunokatestvére az áldozat felesége. 

Ez már a második eset 

Bencze Attila nyugdíjas, nagyvejkei lakos elmondta, hogy Sánta Árpád jelentős gazda volt. Minden jel arra utal, hogy a baleset azért történt meg, mert rosszul lett. Akik ott voltak a helyszínen, azt mondják, hogy szinte nekifeküdt az ajtónak, eszméletét veszthette már a baleset előtt. 

– Úgy össze volt roncsolva a mellkasa, hogy a mesterséges lélegeztetés szóba sem jöhetett. Ami furcsa volt, hogy szinte semmilyen vérzése nem volt, a szíve, tüdeje olyan ütést kaphatott, hogy rögtön leállt a keringése – tette hozzá Bencze Attila. 

Elmondta, hogy négy-öt éve volt egy hasonló baleset Nagyvejkén, ott is egy traktoros lett rosszul, a határban, őt is a traktor kormányára ráesve találták, elveszítette az irányítást a jármű felett, és ezért halt meg. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában