Falunap

2022.08.15. 19:00

Bensőséges ünneppel őrzik hagyományaikat a györkönyiek

Sokan voltak, de a falunapokon tömeg soha nincsen, mivel ez egy bensőségesebb, hagyományőrző rendezvény, celeb-fellépők nincsenek. Ahogy minden település a saját hagyományait, így mi, györkönyiek is ezeket a tradíciókat kell, hogy őrizzük és tovább adjuk. Ez a hétvége erről szólt – mondta Braun Zoltán a múlthétvégi programsorozatot összegezve.

Gazsó Rita

Fotó: Braun Zoltán

A polgármestertől megtudtuk, vendégeik az erdélyi testvértelepülésről, Marosszentannáról már csütörtökön megérkeztek, ez a nap az újbóli találkozás örömének jegyében telt. 

A Györkönyi Falu és Nemzetiségi Napok hivatalos programja pénteken kezdődött a szokásos kiállítás megnyitójával, ahol idén a régi sváb háztartás elevenítették fel korabeli eszközökkel, edényekkel és tárgyakkal. Az első este egy party zenekar játszott első sorban a fiatalabbaknak. A szombat focikupával indult a sportpályán, majd egymást követték az események. A főzőversenyen hagyományos györkönyi receptek alapján különböző fogásokat, sváb gombóclevest, helyi vegyespörköltet, házi nyújtott rétest készítettek. 

Fotó: Braun Zoltán

A szombati napot kézműves vásár és bortúra is színesítette. Utóbbin, amelyre a vártnál többen is érkeztek, a meghirdetett egy zenekarral ellentétben kettő csapat is kísérte a bortúrázókat, amelyet bábelőadás és koncert követett. Este hagyományos sváb bállal zárult a nap, ahol a györkönyiek és vendégeik hajnalig mulattak. 

Vasárnap az istentiszteletet követően egy közös ebédet követően elbúcsúztatták a testvértelepülésről érkezett küldötteket, majd a többnapos eseményt helyi és környékbeli nemzetiségi csoportok folklórműsorával zárták, amelyhez a Medinai Tamburazenekar szolgáltatta a zenét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában